În Duminica a 17-a după Rusalii, 29 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Îngeri” din municipiul Buzău. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din apropierea Pieței Centrale a orașului, important monument istoric ce datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Împreună cu Ierarhul locului au liturghisit: pr. Valentin-Bogdan Ene – consilier eparhial și slujitor la Parohia „Sfinții Îngeri” din Buzău, pr. Marius-Daniel Ciobotă – protopop al Protoieriei Buzău II, pr. Costică Panaite – slujitor la Parohia „Sfinții Îngeri”, pr. paroh Dumitru Bundă și pr. Mugurel Rotăreci – Parohia Unguriu.

În omilia rostită, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat pasajul evanghelic duminical (Matei 15, 21-28), evidențiind răbdarea femeii canaanence în suferința de a-și vedea fiica chinuită de duhul necurat.

„S-a dovedit a fi o femeie puternică, de vreme ce și-a îngrijit copila cu devotament, răbdând până la capăt atâtea necazuri. Nu și-a pierdut răbdarea, așa cum ne-o pierdem noi de multe ori, chiar și atunci când ne confruntăm cu propria noastră suferință. Nu mai vorbim de suferințele altora, care ne determină uneori să-i părăsim chiar și pe cei apropiați, abdicând cu ușurință de la îndatoririle ce ne revin față de aceștia. Câți părinți nu-și abandonează copiii aflați în situații dramatice? Ce să mai spunem, însă, de acei copii cărora nu le pasă de părinții lor, ajunși la vârsta senectuții, invocând tot felul de argumente pentru a-și justifica lipsa de sensibilitate față de cei ce i-au născut, crescut și educat cu multe sacrificii? Este foarte trist să constatăm existența unor astfel de cazuri în rândul românilor creștini. Încă din copilărie, am învățat că poporul român s-a călăuzit totdeauna după principii evanghelice; părinții dădeau naștere tuturor pruncilor cu care îi binecuvânta Dumnezeu, îi creșteau în spiritul valorilor creștine ortodoxe, îi ajutau să dobândească învățăturile cele sănătoase, pentru a fi împliniți în societate, cu speranța că, la bătrânețe, vor avea parte, la rândul lor, de sprijinul și iubirea copiilor”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Adrian Spătaru a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Corbu, Protoieria Pătârlagele, județul Buzău.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

Biserica „Sfinții Îngeri” din Buzău a fost ridicată în anul 1833. Actualul lăcaș de cult a fost înălțat pe locul altei biserici de lemn, construită în 1619 și numită „biserica din pădure”, întrucât, la acea vreme, Codrii Vlăsiei – din care făcea parte și Parcul Crâng – se întindeau până aici.