Ca şi în anul precedent, Seminarul Teologic Ortodox “Chesarie Episcopul” din Buzau a organizat un eveniment special, pentru a celebra ziua de 21 Septembrie 2013 – Ziua Internaţională a ONU pentru Pace.

„Astfel, încredinţaţi că pacea este un dar de la Dumnezeu şi că trebuie să mulţumim pentru acesta şi să ne rugăm pentru permanenţa acesteia, am continuat iniţiativa plantării de copaci, alături de alte şcoli din întreaga lume, în Oceania şi Africa, până în cele două Americi.” (Pr. prof. Cristian Marius Dima, Consilier educativ, Organizator eveniment)

La Parohia cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Broșteni, Buzău, clasa a XI-a, alături de Pr. prof. dr. Marius Ciobotă, a adus şi plantat câţiva pini şi pomi fructiferi, în grădina bisericii, pentru a da mărturie despre importanţa perenă a păcii, ca dar divin şi ca misiune primită prin mandat apostolic: ”Când veţi intra într-o casă să uraţi pace casei aceleia, de va fi casa aceia vrednică, va veni pacea voastră peste ea; iar de nu va fi vrednică pacea voastră se va întoarce la voi” (Mat. 10, 12-13).

Acest eveniment a dobândit din cel în ce mai mult succes an de an. De exemplu, anul trecut, peste 5000 de şcoli din 132 de state de pe glob au plantat 600 000 de copaci în cursul acestei zile. Iar anul acesta evenimentul a avut o amploare şi mai mare.

Subscriem crezului iniţiatorilor la nivel mondial: ”Plantarea de copaci este importantă pentru noi toţi. Mai întâi, pentru că ne aminteşte de natură şi de importanţa protejării ei. În alt doilea rând, am ales această zi a Păcii Mondiale pentru a marca pacea şi continuitatea vieţii. Cu activitatea noastră de plantare din această zi vom contribui şi vom ajuta Organizaţia Naţiunilor Unite să atingă cele opt obiective globale de dezvoltare ale mileniului.”

Plant a tree for Peace 2013 – este o campanie organizată de Learning about Forests – LEAF şi ENO-Environment Online, o şcoală globală virtuală pentru creşterea responsabilităţii faţă de mediu şi dezvoltarea sustenabilă.

Joi, 26 septembrie 2013, seminariştii vor sărbători Ziua Europeană a Limbilor, prin activităţi de comunicare orală pe platforme e-learning, iar sâmbătă, 28 septembrie 2013, se vor implica în campania naţională de curăţenie ”Let’s Do It Romania”, pentru a deprinde abilităţi practice legate de voluntariatul pe teme ecologice şi organizarea de campanii.

Şcolile din întreaga lume abordează aceleaşi subiecte cu privire la mediul înconjurător şi împărtăşesc rezultatele activităţii de învăţare în comunităţile din care provin şi lumii întregi în spaţiul virtual.

 

Pr. prof. Cristian Marius Dima
Consilier educativ
Seminarul Teologic Ortodox “Episcopul Chesarie” Buzău, România