De zeci de ani, serbarea de Crăciun a elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” este un eveniment mult așteptat de urbea buzoiană, care vine să asculte și să simtă mireasma sonoră a colindelor sfinte. După datină, serbarea pregătită cu trudă de elevi și de profesorii lor a avut loc joi, 19 decembrie 2024, în Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, a cadrelor didactice, a părinților și a altor invitați.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de pr. prof. Cristian Marius Dima, directorul școlii teologice, după care Corul Psaltic al Seminarului buzoian a interpretat un buchet de colinde, sub îndrumarea arhid. prof. Daniel Dumitrică. De asemenea, Corul „Credo in Deo” al instituției de învățământ, dirijat de pr. prof. Gianin-Cristian Oprea, a susținut un concert de colinde, cântece de stea și cântece de Crăciun din repertoriul național.

În cadrul serbării, elevii seminariști, pregătiți de dna prof. Nicoleta Moraru, au recitat poezii cu texte sugestive pentru perioada Crăciunului. Elevul Sorin Ionuț Ștefăniu din clasa a XII-a a recitat poezia „Întrupare” (de Monahia Teodosia Zorica Lațcu), iar elevii Cristian Enache, Ioan Pătrașcu și David Mihalcea din clasa a X-a, respectiv Andrei Maimaduc din clasa a XI-a au interpretat poemul „Într-un cătun” (de Costache Ioanid).

Serbarea din acest an a avut și un element inedit, deoarece în paraclisul istoric s-au auzit pentru prima dată vocile melodioase și cristaline ale elevilor clasei pregătitoare, coordonați de doamnele învățătoare Viorica Țârdeanu și Elvira Sardaru.

La final, Părintele Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de binecuvântare și de învățătură, în care a evidențiat semnificația colindelor în educația elevilor, ca puncte de reper în păstrarea și promovarea valorilor creștine și a tradițiilor strămoșești. Totodată, Ierarhul a apreciat înalta ținută artistică și fervoarea spirituală a celor care au interpretat cântările bisericești, colindele și poeziile, de la seminariști și până la elevii clasei pregătitoare, precum și eforturile depuse de conducerea și profesorii Seminarului Teologic buzoian pentru organizarea serbării de Crăciun, unde mai importantă a fost nu demonstrația, ci mărturisirea.

După încheierea evenimentului, elevii clasei a XII-a, însoțiți de pr. director Cristian Marius Dima și de diriginta lor, dna prof. Elena Eni, au mers la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, unde l-au colindat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Pr. spiritual Daniel Bahnea

Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău