Luni, 12 decembrie 2016, la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, s-a făcut prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. În tradiția Seminarului, s-a statornicit ca fiecare generație să își aleagă un sfânt ocrotitor al clasei.

Anul acesta, clasa a XI-a de la Seminar și-a cinstit ocrotitorul, printr-un moment artistic cu caracter catehetic. Programul a debutat cu ode închinate patronului spiritual și s-a încheiat cu sceneta Sfântul Spiridon la primul sinod ecumenic.

Elevul Adrian Barbu a rostit un panegiric, în care a arătat că Sfântul Ierarh Spiridon este „alinarea săracilor, scăparea asupriților și ajutorul celor lipsiți“.

Sfântul Spiridon s-a născut în minunata insulă a Ciprului, în anul 270, în proximitatea orașului Pafos, din părinți modești, creștini, ce se îndeletniceau cu păstoritul oilor. La vârsta tinereții, s-a căsătorit, având o fiică pe nume Irina. După puțin timp, a rămas văduv și nu s-a mai recăsătorit, pentru că s-a dedicat trup și suflet lui Hristos și fiicei sale, căreia i-a dăruit o educație aleasă.  În jurul anilor 295-300, a fost prigonit pentru Hristos, în timpul împăratului Maximian, fiind supus la chinuri, din care a scăpat prin pronia divină. A fost hirotonit preot, apoi a fost ales episcop de Trimitunda, iar în această calitate a participat, în anul 325, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Și-a dat obștescul sfârșit în anul 348.

La sfârșitul momentului festiv, Pr. Prof. Dr. Sava-Popa Gheorghe, directorul Seminarului, a adresat un cuvânt de multumire colectivului clasei a XI-a, îndemnându-i pe seminariști să urmeze exemplul viu al Sfântului lor ocrotitor.

După aceast moment de sărbătoare, părintele profesor Mihail Milea i-a invitat pe elevii care au jucat sceneta la Sala Consiliului Județean Buzău, pentru a le arăta buzoienilor minunata activitate pe care a avut-o Sfântul Ierarh Spiridon la primul sinod ecumenic.

Sceneta a fost jucată în cadrul concertului de colinde Hristos Se naște, slăviți-L!, susținut de Fundația Sfântul Sava din Buzău, miercuri, 14 decembrie.

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!

 

Teodor Însurățelu

clasa a XI-a

Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău