De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, sâmbătă, 9 noiembrie 2024, numeroși credincioși au venit la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, unde s-au închinat la racla cu un fragment din cinstitele sale moaște și au participat la Sfânta Liturghie de hram. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri și inspectori eparhiali, slujitorii lăcașului de cult și alți clerici invitați. Tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa a sfințit clădirea anexă a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din vecinătate, după ce a fost înnoită în urma unui amplu proiect de consolidare, renovare, modernizare și dotare, inițiat de Centrul Eparhial.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre darul tămăduirilor pe care l-a primit Sfântul Nectarie de la Dumnezeu și despre cât de mare este evlavia poporului român dreptcredincios față de acest sfânt.
„Sfântul Ierarh Nectarie a devenit un părinte duhovnicesc și pentru poporul român, un mijlocitor în fața Tronului ceresc și grabnic ajutător al celor care îl invocă în rugăciuni, mai ales când au probleme de sănătate, al celor țintuiți în patul de suferință și, îndeosebi, al celor care sunt încercați cu boli necruțătoare – cum este cancerul, de care și el a suferit, iar ca urmare a acestuia, avea să treacă la cele veșnice în data de 8 noiembrie 1920. Dumnezeu a îngăduit ca el să suporte boala, pentru ca mai apoi să îl proslăvească și să îi dăruiască harul vindecării celor care se confruntă cu aceeași grea suferință. Ierarhii, preoții și credincioșii din Biserica Ortodoxă a Greciei sunt plăcut impresionați de câtă evlavie se bucură în rândul românilor sfinții care s-au născut pe pământul lor: Sfântul Nectarie, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul, Sfântul Paisie Aghioritul, Sfântul Porfirie Cavsocalivitul – ale căror vieți au fost traduse în limba română, iar credincioșii noștri le cunosc faptele minunate și se raportează la ei ca la părinți și frați întru Hristos cu viață sfântă, care au primit de la Dumnezeu puterea de a interveni în viața oamenilor și de a-i ajuta în vremuri de restriște”, a menționat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău.
Sărbătoarea hramului Catedralei „Înălțarea Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea lucrărilor efectuate, în perioada 1 septembrie 2023 – 7 noiembrie 2024, la clădirea anexă a Seminarului Teologic buzoian, construită în anul 1964, care au cuprins: consolidarea edificiului, zugrăvirea pereților exteriori și interiori, înlocuirea tâmplăriei și a instalațiilor electrice, termice și sanitare, placarea pardoselilor cu marmură, confecționarea unui nou mobilier din lemn de stejar, amenajarea și dotarea spațiului de depozitare a alimentelor, a călcătoriei, a spălătoriei și a biroului administratorului de la demisol, a bucătăriei, a sălii de mese și a spălătorului de la parter, respectiv a celor șase dormitoare, a sălii vestiarelor, a grupurilor sanitare, a dușurilor și a holului central de la etaj. Sprijinul financiar substanțial în realizarea tuturor acestor lucrări a venit din partea Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, la care s-a adăugat o contribuție semnificativă a Centrului Eparhial.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale din Buzău și Vrancea, ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău, consilieri eparhiali, protoierei, cadre didactice, elevi seminariști și persoanele care au ajutat la renovarea imobilului.
După slujba de sfințire, Chiriarhul locului i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect și a transmis mulțumiri, prin delegatul Secretariatului de Stat pentru Culte, domnului prim-ministru Ion-Marcel Ciolacu și domnului secretar de stat Ciprian-Vasile Olinici, întrucât au sprijinit un obiectiv extrem de important pentru Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”.
De asemenea, pr. director Cristian-Marius Dima a exprimat bucuria și recunoștința întregii comunități seminariale pentru darul primit din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei: „o clădire înnoită și înfrumusețată ca o mireasă, pentru propășirea învățământului teologic de la Buzău”.