Biserica Sfântul Ierarh Epifanie al Ciprului și Sfântul Mucenic Ioan Valahul din Parohia vrânceană Lespezi a fost târnosită, duminică, 16 octombrie 2016. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, după mai mulți ani în care credincioșii din localitate și câțiva binefăcători s-au jertfit, alături de preotul paroh, Mihai Puțanu, pentru construirea și înfrumusețarea locașului de cult. Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit, apoi, Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind date Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ovidiu-Mihail Ceaușu, pe seama Parohiei Sfântul Ilie – Odobești, Protoieria Focșani I.

Pornind de la pericopa evanghelică a Duminicii a 21-a după Rusalii (cf. Luca 8, 5-15), chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificațiile duhovnicești ce se desprind din Pilda semănătorului.

„După cum ne-a tâlcuit parabola Însuși Mântuitorul Hristos, semănătorul din Evanghelie este Dumnezeu, Părintele nostru ceresc, iar sămânța reprezintă Cuvântul Său mântuitor, semănat în ogorul sufletelor oamenilor, prin intermediul Sfinților Apostoli și al urmașilor acestora, episcopi și preoți. În cazul poporului român, știm că Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat, a fost cel care a aruncat sămânța Evangheliei în inimile strămoșilor noștri geto-daci din Dobrogea, după care creștinismul a pătruns și la nord de Dunăre. Iată că acele semințe binecuvântate ale credinței în Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat au făcut rod însutit în sufletul poporului nostru, căci a apărut în istorie ca popor român și creștin, în același timp, păstrând nealterată Evanghelia Mântuitorului Hristos, până astăzi, în pofida încercărilor prin care a fost nevoit să treacă.

Din nefericire, în vremurile grele pe care le parcurgem, constatăm la tot pasul cum factori patogeni, totalmente străini de cultura, tradițiile și spiritualitatea poporului român încearcă dezrădăcinarea credinței strămoșești din sufletele semenilor noștri, ceea ce este trist și îngrijorător. În aceste circumstanțe, se cuvine să ne gândim cu responsabilitate la binele și sănătatea morală a copiilor noștri, care, fără credința în Hristos, nu-și vor mai înțelege sensul vieții lor pământești, ci se vor simți debusolați, într-o societate din ce în ce mai secularizată și ostilă valorilor perene. Să nu permitem nimănui să-L izgonească pe Dumnezeu din inimile lor curate, ci, mai curând, să-i prevenim asupra uneltirilor vrăjmașului diavol, care se luptă din răsputeri să-i ademenească spre lucruri dăunătoare sufletului. Domnul Hristos ne-a atras atenția că, de cele mai multe ori, doar a patra parte din sămânță cade pe pământ bun, dar aceea rodește însutit, întru răbdare. Fie ca și noi să fim acel pământ bun și binecuvântat, care primește Cuvântul lui Dumnezeu și-l întrupează în fapte, confirmându-ne, prin aceasta, identitatea de ucenici ai lui Hristos“, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit distincții de vrednicie, în semn de prețuire a eforturilor depuse pentru înălțarea acestei noi biserici din satul Lespezi.

Locașul de rugăciune a fost ridicat din temelie, între anii 2009-2016, pe un teren donat de familia Mitrofan Ion și Olguța, cu sprijinul Primăriei Homocea, al enoriașilor și al familiilor Mitrofan Tatiana, Constandache Iulian și Bunghiuz Dumitru. În perioada următoare, sfântul locaș va fi împodobit cu veșmântul liturgic al picturii.