În ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, duminică, 29 august 2021, la Mănăstirea Rătești din județul Buzău, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Din soborul slujitor au făcut parte preoții Bogdan Ene și Dragoș-Mihail Olteanu – consilieri eparhiali, precum și părintele protosinghel Sava Păun – duhovnicul așezământului monahal.
La slujbă au participat călugărițele din obștea Mănăstirii Rătești, în frunte cu maica stareță, stavrofora Ghelasia Tănase, dar și numeroși credincioși.
În predica rostită după oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul locului a vorbit despre viața de aspre nevoințe a Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul și cel mai mare prooroc vechi-testamentar, „căruia Dumnezeu-Tatăl i-a încredințat misiunea de a cultiva duhovnicește sufletele oamenilor, în vederea primirii credinței în Fiul lui Dumnezeu întrupat, motiv pentru care Sfânta noastră Biserică i-a acordat și apelativul de «Înaintemergătorul Domnului»”.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat că praznicul din 29 august este o zi de post, deoarece facem pomenirea sfârșitului mucenicesc al vieții pământești a Sfântului Ioan, de care nu ne putem bucura, așa cum facem în celelalte sărbători închinate lui.
„Să păstrăm nealterată dreapta credință mântuitoare, luând aminte totdeauna la ceea ce au făcut sfinții pentru noi, în frunte cu Sfântul Ioan Botezătorul, căruia Dumnezeu i-a rânduit un loc special în Împărăția Sa, după cum se poate observa în reprezentarea iconografică denumită «Deisis». Având convingerea că cei doi pururea rugători pentru neamul omenesc, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul, care stau de-a dreapta și de-a stânga Tronului dumnezeiesc, mijlocesc și pentru noi, păcătoșii, pe lângă Împăratul cerurilor, Hristos Domnul, să ne străduim a-i cinsti cum se cuvine, mărturisindu-ne credința cu faptele pocăinței și iubirii creștine”, a încheiat Chiriarhul.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.
Mănăstirea Rătești este atestată documentar, ca schit, în anul 1634, fiind situată în comuna Berca, la o distanță de aproximativ 30 km nord-vest de municipiul Buzău.