Catedrala Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani se află la un nou început, după zidirea locașului de cult și acoperirea acestuia cu tablă de cupru. În urma organizării unei licitații de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Parohia Sfânta Parascheva, s-a trecut la o nouă etapă, care presupune finalizarea lucrărilor exterioare și interioare, în ceea ce privește arhitectura, tencuirea și zugrăvirea pereților, precum și dotarea catedralei cu obiectele de mobilier bisericesc.

Luni, 18 aprilie 2016, Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a oficiat o slujbă de binecuvântare, pentru bunul mers al lucrărilor ce urmează a fi efectuate la catedrala din Focșani. Evenimentul s-a desfășurat în prezența mai multor preoți vrânceni, a echipelor de muncitori, precum și a unor credincioși.

„Folosind o sintagmă proprie Sfinților Părinți ai Bisericii, îndrăznesc să spun că, astăzi, s-a pus început bun unei noi etape privind lucrările de finalizare a catedralei din Focșani. Nădăjduim ca ceea ce urmează să se efectueze de acum înainte să se împlinească, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva. Ne întemeiem afirmațiile și săvârșirea acestei slujbe pe faptul că am ajuns într-un moment în care, încheindu-se zidirea propriu-zisă a sfântului locaș, începem o nouă etapă, care presupune executarea lucrărilor de arhitectură în exterior și pregătirea interiorului, cu tot ceea ce este necesar, pentru sfințirea cea mare a bisericii. De aceea, bun lucru și folositor a fost ca, în această zi, să ne aflăm împreună la rugăciune, clerici și credincioși, exprimându-ne nădejdea că lucrările vor continua în chip firesc, fără sincope nejustificate. Suntem conștienți că trebuie să înfruntăm anumite vrăjmășii, din partea celor ce urmăresc, probabil, doar scopuri pecuniare, însă Mântuitorul Hristos, Marele nostru Arhiereu, ne va ajuta să le biruim, întrucât, prin construirea catedralei, ne exprimăm dorința de a ne întâlni cu El în rugăciune și de a întări comunicarea și comuniunea dintre frați. Am considerat că a sosit ceasul să ne concentrăm cu toții asupra acestui obiectiv bisericesc, de importanță extraordinară pentru urbea Focșanilor, întrucât catedrala Sfânta Cuvioasă Parascheva va fi negreșit un simbol al credinței și demnității creștinilor ortodocși din Țara Vrancei“, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, în cuvântul rostit la finalul slujbei religioase.

Construirea catedralei a început în anul 2002. Piatra fundamentală a fost sfințită în 2004 de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, înconjurat de o mare parte a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.