La primele ore ale dimineții din Sfânta și Marea Zi Vineri, 29 aprilie 2016, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, s-a oficiat rânduiala Ceasurilor împărătești, în cadrul căreia s-au citit toate proorocirile Vechiului Testament referitoare la Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Aceasta a fost urmată de slujba Vecerniei pentru scoaterea Sfântului Epitaf (o pânză pictată, care înfățișează punerea în mormânt a Domnului), săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei, împreună cu preoții și diaconii coslujitori.

Spre finalul pericopei evanghelice lecturate, icoana înfățișând trupul răstignit al Mântuitorului a fost coborâtă de pe cruce și înfășurată într-o pânză albă ce simbolizează giulgiurile, iar la cântarea stihoavnei, a avut loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui într-un baldachin împodobit cu flori, aflat în mijlocul bisericii. Prin aceste două acte simbolice, s-au reactualizat momentele coborârii trupului lui Iisus de pe Crucea Golgotei, de către Iosif din Arimateea și Nicodim, și al pregătirii lui pentru înmormântare.

Credincioșii prezenți la slujbă au adus flori și au trecut pe sub Sfântul Epitaf, arătând prin aceasta că se fac următori Mântuitorului Hristos, adică mor împreună cu El, trec prin mormânt, ca să ajungă la Înviere și viață veșnică. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare, în mijlocul bisericii, până la sfârșitul Deniei Prohodului, care va fi oficiată în această seară, începând cu ora 18:00.