În seara zilei de joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, 29 aprilie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala copiilor Sfântul Sava din Buzău. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.

Potrivit rânduielii liturgice din această zi, ierarhul, împreună cu soborul de preoți și diaconi, a scos Sfânta Cruce din altar și a așezat-o în mijlocul bisericii, pentru a fi cinstită de credincioși. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Deniei din Sfânta și Marea Vineri, care s-a săvârșit joi seară.

„Prin slujba Deniei celor 12 Evanghelii, am intrat deja în atmosfera de tristețe și durere, pe care au trăit-o Sfinții ucenici ai Mântuitorului Hristos, Maica Domnului, femeile mironosițe și toți cei ce au crezut în Domnul Iisus, spre deosebire de cei care, într-o zi ca aceasta, și-au exprimat ura față de El, cerând guvernatorului roman Pilat din Pont să-L condamne la moarte, cu toate că acesta nu-I găsise nici o vină. Aceleași mulțimi, care, în urmă cu șase zile, Îl aclamau, strigând: «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!» (Ioan 12, 13), iată, acum, strigau din toate puterile: «Răstignește-L! Răstignește-L!» (Ioan 19, 6).

Ascultând cele 12 lecturi din Sfintele Evanghelii, care reprezintă cea mai completă relatare a suferințelor, morții și îngropării Domnului nostru Iisus Hristos, am retrăit, și în acest an, în chip duhovnicesc, dramatismul ultimelor evenimente din viața Mântuitorului, culminând cu răstignirea pe cruce, moarte pe care El Și-a asumat-o de bună voie, pentru izbăvirea noastră din robia păcatului și a morții. Prin îndelunga Sa răbdare în suportarea suferințelor până la capăt, Domnul Hristos Și-a dovedit, pe de o parte, ascultarea desăvârșită față de Părintele ceresc, iar, pe de altă parte, iubirea Sa jertfelnică față de oameni, pentru salvarea cărora a venit pe pământ. Deși țintuit pe cruce, suportând dureri inimaginabile, Mântuitorul nu S-a văitat nici o clipă, n-a cârtit împotriva oamenilor, ci, dimpotrivă, S-a rugat Tatălui ceresc, zicând: «Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac» (Luca 23, 34). Își confirma astfel porunca cea nouă pe care le-a dat-o ucenicilor Săi, înainte de a fi arestat de ostașii arhiereilor, și anume: «Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi…» (Ioan 13, 34), adică până la jertfirea vieții. Iată cum l-a biruit Domnul Hristos pe vrăjmașul diavol, cu puterea iubirii Sale iertătoare față de cei ce-L chinuiseră atât de cumplit și, în final, Îi provocaseră moartea pe cruce“, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La slujbă au participat sute de credincioși buzoieni, care, prin ascultarea celor 12 lecturi evanghelice, s-au făcut părtași mântuitoarelor pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.