S-au împlinit 2 ani de la trecerea la cele veşnice a fostului arhipăstor al Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie. Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, în Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh. Au participat consilieri, protopopi, stareţii şi stareţele aşezămintelor monahale din Eparhie, profesori şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“, foşti colaboratori, precum şi credincioşi buzoieni.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a arătat, în cuvântul său, că rugăciunile pentru cei adormiţi sunt prilejuri de meditaţie şi comuniune cu cei plecaţi dintre noi.

Cu prilejul unor astfel de soroace, fiecare trebuie să îşi cerceteze conştiinţa şi să ceară de la Dumnezeu iertare, dacă l-a supărat cu ceva pe Arhiepiscopul Epifanie. Întrucât ştim că oamenii sunt supuşi greşelii, ne facem datoria să împlinim aceste soroace şi să înălţăm rugăciuni către Dumnezeu, pentru ca El să aibă milă de sufletul fiecăruia dintre creştini, care trece la cele veşnice, deoarece nimeni nu este fără de păcat pe pământ şi are nevoie de mila Părintelui ceresc“, a precizat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaţilor.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a rememorat momentul trecerii la cele veşnice a arhiepiscopului Epifanie.

„Un semn al dragostei de care s-a bucurat a fost însăşi moartea sa, cu adevărat creştinească, pentru că a trecut atât de lin din viaţa aceasta, din ziua a şaptea în ziua a opta, în veşnicie, încât fiecare dintre noi ne-am dori să avem parte tot aşa de un sfârşit lin, să nu ne chinuim şi să nu împovărăm pe alţii cu suferinţele noastre. De aceea, vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit, că aţi meditat şi v-aţi rugat alături de noi, credincioşii, elevii de la seminar, preoţii care aţi fost hirotoniţi de Înaltpreasfinţitul Epifanie şi cei ce aţi lucrat împreună cu el. Personal, pe măsură ce trece timpul, conştientizez tot mai mult câtă dreptate aveau Arhiepiscopul Epifanie şi alţii, cu privire la greutăţile pe care le întâmpini în această slujire“, a subliniat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie Norocel s-a născut pe 14 decembrie 1932, în comuna suceveană Mălini. A păstorit Eparhia Buzăului şi Vrancei din 4 iulie 1982 până la mutarea sa la Domnul, în ziua de 7 ianuarie 2013.