Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat joi, 29 septembrie 2022, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. Au fost prezenți 30 de candidați, absolvenți de Teologie Pastorală și fii duhovnicești ai Eparhiei, care îndeplinesc condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești pentru ocuparea unui post clerical vacant.

Comisia de evaluare a fost formată din consilieri eparhiali și profesori de Teologie de la Seminarul buzoian: pr. Alin-Leontin Balica, consilier la Sectorul Administrativ-bisericesc, pr. Ionuț Constantin, consilier la Sectorul Social-filantropic și misionar, pr. prof. Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, pr. prof. Nicolae Moraru, pr. prof. Marius-Daniel Ciobotă și pr. prof. Gianin-Cristian Oprea.

Examinarea a fost precedată de un test psihologic eliminatoriu și a constat dintr-o probă scrisă și una orală. La proba scrisă, candidații au avut de tratat un subiect de Teologie Dogmatică, iar la oral le-au fost verificate cunoștințele din mai multe discipline: Teologie Pastorală, Omiletică și Catehetică, Teologie Liturgică, Muzică bisericească și Administrație bisericească.

Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minimum 7,00, acesta fiind valabil un an de zile. Pentru candidații care au obținut media generală cel puțin 9,00, valabilitatea examenului se prelungește pe durata a doi ani.