În cadrul serilor culturale organizate de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (AFO – ABV), în vara aceasta, la Mănăstirea Ciolanu, duminică, 6 septembrie 2020, a avut loc evenimentul intitulat Mihai Viteazul și puterea credinței.
Cu acest prilej, cei mai mici invitați au participat la un atelier interactiv de istorie, din seria celor organizate de Asociație în cadrul proiectului „Școala din pridvor”, iar părinții au putut asculta conferința susținută de scriitorul Mihai Gheorghiu – directorul adjunct al Muzeului Țăranului Român.
Manifestarea a debutat cu un moment literar-artistic, prezentat de 7 adolescenți, care au recitat pasaje din scrisorile și memoriile marelui voievod.
Subliniind nevoia din ce în ce mai stringentă a desfășurării unor astfel de evenimente, domnul Mihai Gheorghiu a precizat că „manualul proletcultist de Istorie al lui Mihail Roller din 1947 dă dovadă de o anumită formă de patriotism dacă îl comparăm cu manualele actuale de «Istoria românilor». Astăzi, această extraordinară disciplină a civilizației românești este descompusă inclusiv din clasa a IV-a. Manualele sunt construite ca niște puzzle-uri care nu pot fi niciodată recompuse. Dați unui copil un astfel de puzzle și îl înnebuniți, pentru că un puzzle este destinat să fie recompus, să aibă sens, în final, să dea fotografia de ansamblu, aceea reală, alăturată. Ori, făcute într-un mod imposibil de recompus, ele nu ajung la acest sens”, a spus domnul Gheorghiu.
Invitatul a mai explicat că, „prin lipsa de sens, sunt atacate matrici ale înțelegerii și ale exercițiului cognitiv ale ființei umane”.
„În disciplinele socio-umane, unde înțelesul simbolic este foarte important, pentru că el transmite ceva mai mult decât încărcătura cognitivă, lucrurile sunt descompuse. Aceste înțelesuri simbolice, dacă nu le mai transmitem de la o generație la alta, mor. Atât civilizația, cât și cultura umană sunt un «continuum», un «continuum» de tradiție. Grecii porneau cu Iliada și Odiseea din clasa I, învățau să citească pe Homer, își învățau istoria studiind Homer. Dacă acest «continuum» nu mai există și o generație întrerupe această transmitere, lucrurile sunt foarte, foarte grave”, a afirmat scriitorul Mihai Gheorghiu.
La rândul său, doamna Ana Săcrieru – președinta AFO – ABV, a declarat următoarele: „Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, am ajuns la a cincea activitate susținută de Asociația noastră, în vara aceasta, la Mănăstirea Ciolanu, în cadrul celor două proiecte: «Școala din pridvor», destinat celor mici, respectiv «Serile culturale de la Ciolanu», destinat celor mari. Timpul pe care îl trăim reclamă mai mult decât oricând recursul la memorie. Aceasta atât pentru a privi cu echilibru orice tensiune a prezentului, cât și pentru a da răspunsul cel bun de care vom fi întrebați dacă l-am dat”.