În Duminica a 33-a după Rusalii, 13 februarie 2022, la începutul perioadei Triodului, credincioșii Parohiei vrâncene Bordești, Protoieria Focșani II, au fost binecuvântați de Arhipăstorul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate.
În omilia rostită, Chiriarhul a explicat sensurile duhovnicești ale textului evanghelic ce ne prezintă Pilda vameșului și a fariseului (Luca 18, 10-14).
„Pregătindu-ne pentru o nouă călătorie duhovnicească spre întâlnirea cu Hristos Cel răstignit și înviat, se cuvine să punem început bun vieții noastre cu această duminică, reflectând la însemnătatea rugăciunii și la modul în care trebuie să o săvârșim. Desigur, ne putem ruga în particular, acasă, în intimitatea sufletului nostru, dar îndeosebi în sfânta biserică, deoarece rugăciunea făcută în comuniune și întemeiată pe credință dreaptă este ascultată de Dumnezeu. Conștientizăm cu toții că suntem păcătoși, adică bolnavi din punct de vedere spiritual, și de aceea se cuvine să ne rugăm cu stăruință, întru smerenie, pocăință și isihie, ca Mântuitorul Iisus Hristos, milostivindu-Se spre noi, să ne împărtășească harul Său sfințitor, care ne ajută să înaintăm în acest urcuș duhovnicesc, la capătul căruia nădăjduim să ne împărtășim de lumina cea neînserată a Sfintei Sale Învieri. Așadar, trebuie să recunoaștem, asemenea vameșului din parabolă, că nu avem fapte de virtute care să ne îndreptățească în vreun fel, cum își închipuia fariseul; și, chiar dacă am avea, nu trebuie să le etalăm nici în fața oamenilor și cu atât mai puțin în fața lui Dumnezeu. Fariseul, deși spunea adevărul în legătură cu faptele Legii pe care le împlinise întocmai, nu s-a învrednicit de binecuvântarea lui Dumnezeu, deoarece, pe lângă lauda de sine, a cutezat să-și judece semenii pentru păcatele lor, substituindu-se lui Dumnezeu, și, mai ales, și-a arătat disprețul față de cel ce se ruga în templu deodată cu el. Comparându-se cu ceilalți, s-a considerat pe sine mai presus decât toți oamenii, arătându-i cu degetul. Or, o astfel de gândire și de atitudine nu pot fi pe placul lui Dumnezeu, nici al oamenilor, pentru că nu există om fără de păcat”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
La final, preotul paroh Dan Burducea i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian pentru prezența în Parohia Bordești și pentru bucuria adusă credincioșilor din comunitate.