Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada 12 martie 2022 – 18 aprilie 2022, Sectorul Cultural-educațional, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a derulat programul Serile catehetice din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Acesta a constat într-o serie de activități realizate în 8 parohii și a avut un număr de 238 de beneficiari – copii, adolescenți, tineri și adulți.
Inspectorul eparhial de resort a luat parte activ și a monitorizat activitățile desfășurate, cu scopul de a încuraja cateheza parohială și de a oferi, în același timp, celor implicați în acest demers, modele de bună practică. De asemenea, la întâlniri au participat și coordonatorii activităților catehetice din protoierii, în calitate de observatori.
Itinerariul catehetic s-a întins pe toată perioada Postului Mare și a vizat consolidarea educației religioase în parohii și încurajarea preoților în a susține astfel de activități interactive, cuprinzând, în ordine cronologică, următoarele parohii, precum și temele catehezei aferente fiecărei întâlniri: Parohia Topliceni (Protoieria Râmnicu Sărat) – Postul și rugăciunea – trepte ale urcușului duhovnicesc; Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Focșani (Protoieria Focșani I) – Rugăciunea în viața mea; Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat (Protoieria Râmnicu Sărat) – Pocăința și iertarea – roade ale postului; Parohia „Sfântul Dumitru” din Buzău (Protoieria Buzău II) – Vestea cea bună – mântuirea prin Cruce; Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Adjud (Protoieria Panciu) – Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al pocăinței, al rugăciunii, al postirii și al virtuților; Parohia Bogza (Protoieria Focșani II) – Sfânta Maria Egipteanca, pildă a pocăinței și a ridicării omului din păcat, prin smerenie și prin post; Parohia Siriu (Protoieria Pătârlagele) – Semnificația icoanei Intrării Domnului în Ierusalim; Parohia Valea Teancului – Zorești (Protoieria Buzău I) – Săptămâna Sfintelor Pătimiri.
Fiecare întâlnire a fost structurată în două etape, prima urmărind o completare a actului didactic desfășurat în școală, prin transmiterea de informații, adresarea de întrebări, oferirea de explicații și discuții purtate pe marginea temei stabilite, iar cea de-a doua constând în activități practice: ateliere de pictură cu tematică pascală, de încondeiere a ouălor, de preparare a prescurilor, apoi recitarea unor poezii, interpretarea unor cântece, împodobirea Sfintei Cruci, jocuri realizate în comun și vizionarea filmului care prezintă viața Sfintei Maria Egipteanca. Copiii au primit din partea preoților cateheți dulciuri, ceaiuri, sucuri, iconițe, cruciulițe și instrumente de scris.
La finalul acestui program, pr. insp. Dan Necula a declarat următoarele:
„Aceste întâlniri, organizate, iată, în Postul Sfintelor Paști, în acest timp binecuvântat de Dumnezeu, ne ajută să evaluăm cateheza parohială și activitățile cu tinerii și, totodată, să descoperim, cu realism, traiectoria activităților care se planifică în parohii, pentru viitor. Sunt bucuros să constat că toți cei angajați în acest demers – preoți, profesori de Religie, dar și de alte discipline, cântăreți bisericești, voluntari – au dat dovadă de implicare și interes pentru realizarea cu succes a activităților.
În această perioadă de reîntoarcere la Viață, toate activitățile organizate au un mesaj unic și profund, un mesaj al iubirii și al comuniunii. De asemenea, am remarcat faptul că există interactivitate, prin folosirea metodelor activ-participative, care dinamizează actul catehetic și deschid ferestre către alte viitoare întrevederi. Un alt punct de reper care mi-a certificat asumarea responsabilității pentru implementarea proiectelor catehetice propuse de Centrul Eparhial în posturile de peste an și nu numai a fost descoperirea unor liste de prezență și a unor agende tematice, semnate de către copii, începând cu anul 2010, în Parohia Topliceni din Protoieria Râmnicu Sărat.
Mulțumim tuturor celor implicați în cadrul acestui frumos proiect și îi îndemnăm să participe în continuare la sfintele slujbe și la orele de cateheză, pentru că numai astfel își pot forma un comportament moral-religios adecvat și își pot manifesta iubirea față de semeni”.