În seara zilei de duminică, 18 decembrie 2022, Corala Mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și Corul de copii „Pastia” al Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia” din municipiul Focșani au susținut un concert de colinde, care face parte din seria evenimentelor corale derulate în Eparhia Buzăului și Vrancei sub genericul Veniți să ne bucurăm de Domnul!.
La concertul găzduit de Catedrala Unirii a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de care s-au aflat părinții protoierei din județul Vrancea, slujitorii lăcașului de cult, alți clerici și numeroși focșăneni.
În deschidere a cântat Corul de copii „Pastia”, care a amintit tuturor, printr-un repertoriu specific vârstei, de inocența și bucuriile copilăriei, interpretând piesele „O, ce veste minunată!”, „Moș Crăciun” și „Pe pătuț de fân uscat”.
A urmat apoi recitalul susținut de Corala Mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, formația gazdă, care, începând cu anul 2019, dă răspunsurile la Sfânta Liturghie din duminici și sărbători, sub coordonarea diac. prof. Ionuț Drilia. Programul de colinde a conținut lucrări compuse și armonizate de Tiberiu Brediceanu, Ion Costescu, Gheorghe Cucu, Ioan Brie și Alexandru Pașcanu. Piesa finală a concertului a fost colindul popular „Iisus, bine-ai venit!”, cântat de formațiile reunite.
După încheierea ultimelor acorduri muzicale, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a felicitat pe membrii celor două coruri, adresând participanților la concert un cuvânt de binecuvântare.
„Colindele noastre românești, anonime, izvorâte din conștiința creștinească a strămoșilor noștri, exprimă – poate – cel mai profund adevărul de credință cu privire la înomenirea lui Dumnezeu, în urmă cu 2022 de ani. Colindătorii ne-au introdus, în această seară, în atmosfera sfântă a Crăciunului, determinându-ne să conștientizăm și mai mult importanța pregătirii pentru întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos. Ne-au oferit un buchet de colinde tradiționale românești, ale căror versuri concentrează învățătura despre această mare taină a creștinătății, anume întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.