Ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată, începând cu anul 2010, Ziua Culturii Naționale, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic, datorită rolului esențial avut de „poetul nepereche” în definirea noastră ca popor. În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, această zi a fost marcată printr-o serie de activități cultural-artistice, organizate atât de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Eparhie (SNFOR – ABV), cât și de Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada 13-16 ianuarie 2023, SNFOR – ABV a realizat, în colaborare cu Sectorul Cultural și comunicații media, în mai multe parohii și instituții de învățământ, activități de comemorare a marelui nostru poet național: Mihai Eminescu prin ochi de copil – activitate educativă desfășurată la Școala Gimnazială „Înv. Gheorghe Asănache” Bordești, județul Vrancea, sub coordonarea dnei Ana-Maria Rotaru; Eminescu, în glas de copil – activitate cultural-educativă desfășurată la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Râmnicu Sărat, sub coordonarea dnei Viorica Țârdeanu; Eminescu văzut azi prin ochi gingași de copil – activitate educativă desfășurată la Școala Gimnazială Bâsca Rozilei, județul Buzău, sub coordonarea dnei Oana Frățiloiu; In memoriam Mihai Eminescu – activitate cultural-artistică și comemorativă desfășurată de dle Veronica Potop, Sora Tănase, Viorica Trestianu și Neacșa Trestianu, în colaborare cu pr. Nicolae Potop, de la Parohia Bicești, Protoieria Focșani II, județul Vrancea; Eminescu – Luceafărul poeziei românești – activitate cultural-educativă desfășurată de dna Neluța-Mirela Furtună – președintele SNFOR – ABV, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu și în colaborare cu pr. Bogdan Furtună, de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu, Protoieria Pătârlagele, județul Buzău. Activitățile SNFOR – ABV s-au bucurat de implicarea unui număr de 93 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani.
Luni, 16 ianuarie 2022, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, a avut loc un eveniment cultural-educațional dedicat „Luceafărului poeziei românești”, în cadrul căruia au fost reliefate mai multe aspecte ale personalității sale și aportul adus la cristalizarea culturii naționale în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, amintindu-se, totodată, și de activitatea sa publicistică. Elevii seminariști, pregătiți de dna prof. Nicoleta Moraru, au recitat versuri eminesciene și au intonat cele mai renumite adaptări muzicale după operele poetului, folosind inclusiv instrumente muzicale. De asemenea, celebra „Scrisoarea III” a fost pusă în scenă de un grup de elevi, ca o demonstrație a faptului că poemul are un evident caracter dramatic, lucru despre care s-a și discutat în continuarea evenimentului.
Pr. prof. Gheorghe Sava-Popa – directorul Seminarului buzoian, a moderat partea a doua a manifestărilor, care a constat în lansarea volumului „Lirica și dramaturgia eminesciană”, semnat de dna Aurora Ionescu, profesor de Limba română, actualmente pensionar. Elevii, cadrele didactice ale Seminarului, preoți buzoieni, oameni de cultură, precum și pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, au luat parte la acest amplu eveniment, prin intermediul căruia a fost evidențiată bogăția culturală a poporului român, acum, la aniversarea celor 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
Insp. Ionuț-Romeo Sandu
Sectorul Cultural și comunicații media