Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 18 august 2024, în Parohia Neculele din comuna vrânceană Vintileasca. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate, cântările liturgice fiind interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul de clerici s-au aflat: pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Nicolae Potop, paroh al Parohiei Bicești, pr. George-Cătălin Drogeanu, paroh al Parohiei Jitia de Sus, pr. Constantin Potop, paroh al Parohiei Neculele, pr. Cătălin Petrea, paroh al Parohiei Dumbrăveni, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, arhid. Laurențiu Manea și diac. Petru Potop.

La finalul slujbei, Chiriarhul locului a rostit omilia referitoare la Evanghelia Duminicii a 8-a după Rusalii (Matei 14, 14-22), care ne înfățișează minunea înmulțirii pâinilor.

„Minunea aceasta a Domnului față de oamenii care s-au adunat să Îl asculte are o strânsă legătură cu ceea ce El avea să săvârșească mai târziu, în Joia Mare, atunci când a instituit Sfânta Euharistie, la Cina cea de Taină. Sfântul Apostol Ioan, în capitolul 6 al Evangheliei redactate de el, vorbește mai mult despre ceea ce a spus Mântuitorul cu această ocazie, atunci când S-a numit pe Sine «Pâinea vieții» (Ioan 6, 35, 48), adăugând că «cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac» (Ioan 6, 58). Unde întâlnim noi Pâinea vieții, prin excelență? În Sfânta Biserică, la Sfânta Liturghie. Darurile de pâine și vin, care sunt aduse de credincioși la Sfântul Altar spre a fi sfințite, se transformă, prin puterea Duhului Sfânt, în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Trupul lui Hristos este Pâinea vieții, care vi se oferă frățiilor voastre atunci când vă apropiați de Sfântul Potir, la îndemnul diaconului: «Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați-vă!». Pâinea este absolut necesară pentru viața biologică, dar, mai mult decât atât, Trupul lui Hristos ni se oferă, prin dragostea Sa jertfelnică, în fiecare duminică și sărbătoare, pentru a ne fi hrană în veșnicie”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Petru Potop a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Biliești din Protoieria Focșani I, județul Vrancea.