Moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, au ajuns vineri, 20 septembrie 2024, la Buzău, aducând multă bucurie clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Delegația care însoțește racla cu cinstitele odoare, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrysostom, Mitropolitul Patrelor din Grecia, a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian la Catedrala „Înălțarea Domnului”.

După oficierea unei slujbe speciale, racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei a fost așezată spre închinare în aghiasmatarul Catedralei Arhiepiscopale, alături de raclele cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

La eveniment au participat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinții consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial, părinții protoierei din județele Buzău și Vrancea, monahi, monahii, preoți și numeroși credincioși.

În cuvântul său, Chiriarhul locului și-a exprimat bucuria pentru venirea sfintelor moaște ale Ocrotitorului României în Eparhia de la Curbura Carpaților.

„Este o mare binecuvântare pentru noi faptul că, din străvechea și istorica Eparhie a Patrelor, respectiv din orașul Patras, capitala provinciei Ahaia, Sfântul Apostol Andrei a venit să ne binecuvinteze la sărbătoarea Mănăstirii Brazi și a Arhiepiscopiei noastre, când îl prăznuim cum se cuvine pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei. Începând cu anul 2016, avem aici și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, Episcopul Pentapolei. Așadar, în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău se află moaștele a doi Ierarhi care se bucură de o evlavie deosebită în plan național și panortodox, iar acum, pentru câteva zile, avem moaștele Sfântului Apostol Andrei – ocrotitor și al Bisericii Ortodoxe Române, pentru că, în primul secol creștin, a binevoit să ajungă pe teritoriul Dobrogei de astăzi, predicând Evanghelia străromânilor noștri. Ulterior, ucenicii săi – monahi, preoți sau episcopi – din Sciția Mică de atunci aveau să treacă Dunărea pentru a ajunge și în ținuturile noastre; în felul acesta se explică de ce Eparhia noastră este socotită una dintre cele mai vechi de la nordul Dunării, din punct de vedere al istoriei răspândirii creștinismului”, a precizat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Hrysostom a rostit un cuvânt de mulțumire, amintind de venirea sa în țara noastră în urmă cu 13 ani.

„Atunci când am venit în România, pentru prima oară, cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, în 2011, am spus că Sfântul iubește în mod deosebit poporul român, pentru că și aici a vorbit despre Hristos, despre Adevăr, întemeind o Biserică. Vă mulțumesc din adâncul sufletului, Înaltpreasfinția Voastră, în numele delegației care mă însoțește, pentru invitația pe care ne-ați făcut-o de a veni cu moaștele Sfântului Andrei în această binecuvântată Eparhie a Buzăului și Vrancei. Nu am fi putut să vă lipsim de binecuvântarea Apostolului Andrei pe Înaltpreasfinția Voastră, pe clerul și poporul dreptcredincios din aceste locuri”, a menționat Mitropolitul grec.

Evenimentul a continuat cu slujba Vecerniei, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în prezența celor doi Ierarhi, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, după care s-a oficiat Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

Racla cu cinstitele moaște va rămâne spre închinare la Buzău până sâmbătă noaptea, 21 septembrie 2024, iar în dimineața zilei de duminică, 22 septembrie 2024, va fi dusă la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea, cu prilejul hramului așezământului monahal, închinat Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie – unul dintre ocrotitorii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.