În perioada 23-25 septembrie 2024, Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova a găzduit lucrările celei de‑a XVII‑a ediții a Congresului Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor. Tema propusă pentru acest an a fost Tradiție, noutate și actualitate în lucrarea catehetică și activitatea cu tinerii în Biserica Ortodoxă Română. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a participat pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, alături de pr. prof. Silviu Roșca – inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Vrancea, și dl prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Buzău.

După Sfânta Liturghie, ședința de lucru a debutat cu prezentarea temei, a agendei și a obiectivelor întâlnirii anuale, realizată de pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal coordonator al Biroului de catehizare a tineretului, urmată de cuvântul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar-patriarhal.

Evenimentul a continuat cu o serie de prelegeri, susținute de: dl conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educației („Paradigme, provocări și perspective religioase în contextul educațional, cultural și geopolitic actual”); dl Romeo Moșoiu, consilier în cadrul aceluiași minister („Sinergia dintre Biserică și Școală în activitatea educa­țională și formarea copiilor și tinerilor”); pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci („Cateheza parohială și lucrul cu tinerii ieri și astăzi în Biserica Ortodoxă Română”); pr. dr. Florin Marica, manager al proiectelor „Alege școa­la!” ale Patriarhiei Române („Inițiative, proiecte de impact și modele de bună practică în activitatea catehetică parohială și lucrul cu tinerii”).

În cea de-a doua parte a întâlnirii, au fost prezentate reperele generale pentru agenda catehetică eparhială a anului 2025, dedicat Centenarului Patriarhiei Române. De asemenea, toate eparhiile au prezentat activitatea catehetică desfășurată în decursul ultimului an, printr-o serie de afișe, expuse într-o galerie special amenajată, care să reprezinte o sursă de inspirație pentru idei, proiecte și programe noi.

Ultima parte a întâlnirii a fost rezervată atât prezentării evenimentelor locale derulate în anul 2024, în cadrul Întâlnirilor Tineretului Ortodox, și a perspectivelor manifestării de anul viitor, cât și organizării Concursului Național Catehetic, dedicat Anului omagial și comemorativ 2025. În acest sens, s-au consemnat propuneri de titlu, obiective, activități, venite din partea celor prezenți, urmând ca, în scurt timp, să se realizeze un calendar și un plan strategic, în vederea implementării noilor proiecte educațional-catehetice la nivelul întregii Patriarhii Române.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul