La Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a apărut calendarul creştin-ortodox pentru anul 2015, în cinci formate: tip foaie (de perete), tip agendă de buzunar (carneţel), de perete cu spiră metalică, de birou cu picior şi de birou, spiralat.

Având în vedere că anul 2015 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, toate modelele de calendare sunt ilustrate cu icoana Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, cu imaginile unor mari ierarhi şi preoţi din istoria Eparhiei noastre, precum şi ale unor biserici şi mănăstiri reprezentative din judeţele Buzău şi Vrancea.

La fel ca în anii anteriori, sunt redate printr-o grafică deosebită sărbătorile şi sfinţii fiecărei zile, dar şi o serie de informaţii utile: zilele de post şi posturile de peste an; zilele în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie (aliturgice); zilele în care nu se fac nunţi (în anii 2015 şi 2016); zile şi date importante; sărbătorile bisericeşti naţionale; zilele şi sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Calendarul agendă a fost conceput într-un format practic (12×8 cm), foarte accesibil, însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare, îndeosebi, slujitorilor Sfintei noastre Biserici, fiind evidenţiate separat.

Precizăm că preţurile calendarelor sunt aceleaşi ca şi anul trecut, după cum urmează: de perete (foaie) – 5,00 lei/ex.; agendă – 7,00 lei/ex.; de perete cu spiră metalică – 10,00 lei/ex.; de birou cu picior – 7,00 lei/ex.; de birou, spiralat – 8,00 lei/ex..

O parte considerabilă din banii încasaţi ca urmare a comercializării calendarelor va fi folosită pentru susţinerea activităţilor social-filantropice şi pentru repararea unor obiective eclesiale cu valoare de patrimoniu.

Calendarul creştin-ortodox pentru anul 2015 a fost elaborat de o comisie specială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi aprobat de către acesta din urmă, garantându-se, astfel, corectitudinea datelor oferite.

În anii precedenţi, mulţi creştini de bună credinţă au fost induşi în eroare, oferindu-li-se calendare aşa-zis „ortodoxe” care conţineau numeroase date şi informaţii liturgice ori tipiconale greşite. De aceea, recomandăm achiziţionarea calendarelor creştin-ortodoxe numai de la pangarele parohiilor şi mănăstirilor, de la magazinele de obiecte şi cărţi bisericeşti ale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, precum şi de la standul mobil din centrul municipiului Buzău, întrucât Eparhia noastră nu are un spaţiu în zonă cu această destinaţie.

Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tipărire şi de comercializare a calendarelor ortodoxe şi nu a dat nici unei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea şi comercializarea acestora.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei