Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a apărut calendarul creștin ortodox pentru anul 2022, în cinci variante: tip foaie de perete, tip agendă de buzunar (carnețel), de perete cu spiră metalică, de birou – format mare, de birou mic – format mic.

Toate modelele de calendare sunt ilustrate cu scena Rugăciunii Mântuitorului Iisus Hristos din Grădina Ghetsimani, iar anumite modele conțin și icoanele unor sfinți isihaști, întrucât anul 2022 a fost declarat, în Patriarhia Română, drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

La fel ca în anii anteriori, sunt redate, printr-o grafică deosebită, sărbătorile și sfinții fiecărei zile, dar și o serie de informații utile: zilele de post și posturile de peste an; zilele aliturgice (în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie) și zilele cu Liturghie diferită; zilele în care nu se săvârșesc parastase; zile și date importante; sărbătorile bisericești naționale; zilele și sărbătorile legale în care nu se lucrează; zilele în care nu se fac nunți (în anii 2022 și 2023).

Calendarul agendă a fost conceput într-un format practic (12×8 cm), foarte accesibil, însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare preoților, fiind evidențiate separat.

O parte considerabilă din banii încasați ca urmare a comercializării calendarelor va fi folosită pentru susținerea activităților pastoral-misionare, cultural-educaționale, social-filantropice și administrative.

Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tipărire și de comercializare a calendarelor ortodoxe și nu a dat niciunei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea și comercializarea acestora. De aceea, recomandăm achiziționarea calendarului creștin ortodox numai de la pangarele parohiilor și mănăstirilor, precum și de la magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pentru a avea siguranța că textul acestuia este cel aprobat anual de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei