Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit, joi, 30 august 2018, Ceainăria Culturală aflată la parterul clopotniței din vecinătatea Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. Lucrările de amenajare a ceainăriei au fost efectuate în cursul acestui an, prin Sectorul Social-filantropic și misionar al Eparhiei.

La slujba religioasă au participat consilieri și inspectori eparhiali, reprezentanți ai Armatei, ai Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Jandarmeriei, precum și alți invitați care s-au putut bucura de produsele noii ceainării.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a subliniat că Ceainăria Culturală face parte dintr-un proiect mai amplu, care prevede și înființarea unei librării bisericești la etajul I al clopotniței, destinată tuturor categoriilor de cititori.

„Ceea ce ne-am străduit să împlinim, ca așezăminte de utilitate publică în cadrul Bisericii, constituie un dar către comunitate. Rațiunea pentru care noi le-am gândit astfel nu a fost de natură comercială, pentru că nu ne interesează câștigurile, ci dorim să oferim buzoienilor, oamenilor de bună credință și civilizați, o alternativă la ceea ce deja există peste tot, în orice oraș. Am conceput această ceainărie culturală împreună cu părintele consilier Ioan Vuță, iar librăria bisericească de la etaj, împreună cu părintele consilier Ioan Șolea – la realizarea cărora ei s-au implicat foarte mult –, de așa manieră încât cei care le vor cerceta să găsească aici lucruri de calitate”, a spus ierarhul locului.

Ceainăria Culturală este un proiect unic la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, oferind o gamă variată de ceaiuri, cafea, sucuri, prăjituri și diferite produse naturale (măsline, ulei de măsline, miere, dulceață, ceaiuri, siropuri etc.), realizate în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea Vatoped, dar și de structuri de economie socială.

Situată pe strada Aleea Episcopiei din municipiul Buzău, ceainăria va fi deschisă de luni până sâmbătă, între orele 7:00 și 19:00, iar duminica, între orele 11:00 și 19:00.

Prin acest proiect, Biserica locală vine în întâmpinarea celor care doresc să-și petreacă timpul într-un loc liniștit și relaxant, citind o carte, în timp ce beau un ceai aromat.