Credincioșii prezenți la Capela Militară „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Focșani au trăit, duminică, 2 septembrie 2018, momente speciale de rugăciune și bucurie. Pictura, icoanele și catapeteasma lăcașului de cult au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că participarea la ospățul euharistic, în fiecare duminică și sărbătoare, se face numai după o pregătire trupească și sufletească adecvată.
„Este bine și de mult folos pentru adevăratul credincios să lupte cu ispitirile care vin din afară, să se pregătească așa cum se cuvine, să-și îmbrace trupul cu haine corespunzătoare – căci nu este frumos să vii la biserică îmbrăcat oricum –, însă mai cu seamă sufletul. Din această perspectivă, cei mai în vârstă ați fost educați de părinții și bunicii dumneavoastră să nu mergeți la biserică decât îmbrăcați cu straiele speciale de sărbătoare. În fiecare sâmbătă seara, omul se primenea și la propriu, și la figurat, adică își purifica și trupul, dar mai ales se pregătea sufletește, citindu-și rugăciunile, iar a doua zi dimineață, cu bucurie, se îndrepta spre sfânta biserică, pentru a participa la ospățul euharistic și pentru a se întâlni cu Mirele Hristos”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și icoane doamnelor profesoare implicate în proiectul educațional „O șansă pentru fiecare”, derulat sub patronajul Fundației „Capela Militară Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, care constă în pregătirea elevilor de liceu pentru examenul de Bacalaureat.
În soborul slujitorilor s-au aflat: părintele Ionuț-Cristian Vuță – consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, părintele Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, și părintele Ionel Vrînceanu – preotul militar al Garnizoanei Focșani.
La eveniment au participat și cadre militare, precum general de brigadă Ciprian Marin – comandantul Garnizoanei Focșani, colonel Vasile Roman – președintele Fundației „Capela Militară Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, și locotenent-colonel Neculai Șerban – comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”.
Lăcașul de închinare a fost construit din lemn, în stil maramureșean, în anul 2002, prin contribuția benevolă a cadrelor militare din Garnizoana „Unirea Principatelor” Focșani.