În perioada Postului Mare, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat organizează o serie de activități în cadrul Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, dedicat Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Acestea sunt desfășurate de către grupul de cateheză, format la Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian” al parohiei, sub coordonarea părintelui paroh Nicolae Cane și a doamnelor profesoare Larisa Minea și Mihaela Cane.

Obiectivele proiectului parohial înscris în concurs, cu titlul Bătrânețea – vârsta luminării, sunt următoarele: cunoașterea de către tineri a învățăturii de credință ortodoxă și a bunelor practici de pastorație a bătrânilor în cadrul Bisericii, dezvoltarea sentimentului iubirii, al respectului și al comuniunii între tineri și vârstnici, precum și sprijinirea în mod concret, prin activități social-filantropice, a bătrânilor din comunitate.

În acest sens, copiii au participat, mai întâi, la o serie de cateheze care au fost realizate pornind de la planul-cadru oferit de către organizatorii Concursului Național Catehetic. Cei mici s-au implicat în această activitate, aducând, pe rând, completări din viața de zi cu zi.

Cu ocazia Zilei mondiale a scriitorilor (3 martie), tinerii credincioși ai parohiei au luat parte la o „șezătoare literară”, unde au aflat de la doamnele profesoare care sunt beneficiile cititului și lecturii și au recitat poezii din volumele marilor scriitori și poeți români.

În prima duminică a Postului Mare, 5 martie 2023, după Sfânta Liturghie, membrii grupului de cateheză au adus un strop de lumină și bucurie mamelor și bunicuțelor prezente la slujbă, recitând poezii și dăruindu-le felicitări concepute de ei, alături de tradiționalele mărțișoare. Consiliul parohial i-a răsplătit pe cei 28 de copii pentru acest moment cu dulciuri și iconițe. În aceeași zi, un grup mai restrâns al copiilor și părintele coordonator au vizitat 11 bătrâne din parohie și le-au oferit daruri care au constat în felicitări, mărțișoare, icoane ale Maicii Domnului, acatiste și câte un coș cu fructe.

Activități asemănătoare ale grupului de cateheză al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat vor continua în toată această perioadă, până la sărbătoarea Învierii Domnului.

Pr. Nicolae Cane

Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat

Protoieria Râmnicu Sărat