Pe tot parcursul lunii martie 2022, Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (AFO – ABV) a derulat mai multe activități, atât pe plan cultural-educațional, cât și social-misionar, cu un număr de peste 200 de beneficiari – copii, tineri și adulți.

În fiecare săptămână a avut loc atelierul intitulat Școala din biserică, ce constă în lecții de pregătire suplimentară cu elevii din anii terminali de liceu, pentru Bacalaureat, sub îndrumarea dnei Cristina Lățcan, în municipiul Focșani, dar și cu elevii de clasa a VIII-a, pentru Evaluarea Națională, în Nehoiu și Râmnicu Sărat, sub coordonarea dlor Neluța Mirela Furtună, Stela Isofochescu, Larisa Minea și Adriana Drăghiciu. Beneficiarii acestor pregătiri gratuite au fost, în total, 36 de elevi. Tot săptămânal s-au desfășurat și ateliere meșteșugărești de cusături tradiționale, în localitățile Jitia și Vintileasca, județul Vrancea, respectiv în Parohia Lanurile, județul Buzău, și în sala de activități de la sediul AFO – ABV din municipiul Buzău. O altă activitate săptămânală a fost și trainingul de comunicare, tradiție și cultură Bucuria comunicării, susținut de dl Gabriel Trestianu, profesor de Religie la Școala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca, județul Vrancea.

Cele 17 portofolii înscrise în concursul Biserica mea în istorie, inițiat anul trecut, în luna noiembrie, au fost evaluate de o comisie de jurizare, alcătuită din dle Viorica Georgeta Țârdeanu, Viorica Popa și Gina Cucu, festivitatea de premiere a câștigătorilor urmând să aibă loc în luna aprilie 2022.

 Printre activitățile derulate s-au mai numărat atelierul istoric Vlad Țepeș, între legendă și adevăr istoric, susținut de dna Veronica Banu, în biserica Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din municipiul Buzău, la care au participat 10 copii, precum și atelierul de dezvoltare personală Evaluarea Națională – biletul meu spre viitor, susținut de dna psiholog Gina Cucu, în Parohia Pogonele, în parteneriat cu Școala Gimnazială Pogonele și cu implicarea mai multor membre AFO – ABV. Un atelier de pregătire a prescurilor a fost desfășurat de dle Gabriela Marinescu și Adriana Drăghiciu, în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat, cu participarea a 14 copii, iar alți 9 copii din aceeași parohie, sub îndrumarea dnei Adriana Drăghiciu, au luat parte la un concurs de împodobit Sfânta Cruce, denumit Sfânta Cruce e cea mai frumoasă. De asemenea, dna Viorica Georgeta Țârdeanu, în colaborare cu Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Râmnicu Sărat și Școala Gimnazială nr. 1 Râmnicu Sărat, a organizat un atelier de împodobit Sfânta Cruce, intitulat Copiii și bucuria Sfintei Cruci, cu participarea a 24 de elevi.

Mai multe proiecte educaționale au avut ca temă rugăciunea, pentru a marca Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, dintre care amintim 3 activități desfășurate de dna Viorica Georgeta Țârdeanu, în colaborare cu Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Râmnicu Sărat și Școala Gimnazială nr. 1 Râmnicu Sărat: Cărticica mea de rugăciuni, Aripile postului – rugăciunea și milostenia, Ne rugăm pentru noi, ne rugăm pentru ceilalți, la fiecare dintre acestea participând 24 de copii. O activitate inedită, intitulată Rugăciunea – șoapta din sufletul copilului, a fost organizată de dna Nicoleta Vlad și de pr. Cornel Ivan, de la Parohia „Sfântul Ierarh Epifanie” din municipiul Buzău, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” și Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, în cadrul căreia 13 copii au oferit polițiștilor cărticele de rugăciuni, cu ocazia Zilei Poliției Române.

În data de 9 martie, când se face pomenirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, s-a comemorat și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, marcată la Nehoiu, din inițiativa dnei Neluța Mirela Furtună, în colaborare cu Parohia „Sfântul Gheorghe” și Liceul Teoretic Nehoiu, prin vizionarea filmului „Între chin și amin” și printr-o dezbatere pe această temă, activități la care au participat 30 de liceeni.

Praznicul împărătesc al Bunei Vestiri (25 martie) a atras după sine și activități care au marcat „Luna pentru viață”: expoziția de icoane închinate Maicii Domnului și de bannere pro-viață, organizată de dna Viorica Popa, în biserica Parohiei Mera, județul Vrancea, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Petre Mironescu” Mera, precum și proiectul Buna Vestire, prin ochi de copil, derulat de dna Elena Stoica, în colaborare cu Școala Gimnazială Pănătău și Protoieria Pătârlagele, la care au participat 30 de copii.

Evenimentul cu cea mai mare anvergură, care a avut loc la nivel național, în data de 26 martie, a fost Marșul pentru viață „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”, organizat și în municipiul Buzău, prin colaborarea dintre Asociația Femeilor Ortodoxe și Fundația pentru copii „Sfântul Sava” din Buzău, reușind să strângă aproximativ 1.000 de participanți.

O ultimă activitate care merită menționată, având loc și într-un context special, legat de ajutorarea victimelor războiului din Ucraina, a fost campania Dragostea salvează vieți! Donează sânge!, desfășurată în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu, în colaborare cu Protoieria Pătârlagele și Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, reunind 165 de persoane, care au donat o cantitate de 74,25 litri de sânge.