La Spitalul Municipal Adjud a fost inaugurată joi, 28 noiembrie 2019, o Secție de Îngrijiri Paliative, prima și singura din județul Vrancea. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Pr. Cristinel Popa – protoiereu al Protopopiatului Panciu, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de sfințire a spațiilor din cadrul secției, la care au participat primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, managerul Spitalului Adjud, Monica Bercea, și cadre medicale.

Eparhia Buzăului și Vrancei a avut o contribuție importantă la dotarea Secției de Îngrijiri Paliative, oferind, prin Sectorul Social-filantropic și misionar și Protopopiatul Panciu, următoarele: 12 aparate de aer condiționat, 11 frigidere, 1 aragaz, 11 televizoare, 1 cuptor cu microunde, 24 de pături și lenjerii de pat și 11 suporturi de perete pentru televizor.

Managerul Spitalului Adjud i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru sprijinul acordat.

„Ne-ați ajutat ca motto-ul nostru: «Trebuie să adăugăm viață zilelor, atunci când nu mai putem adăuga zile», să devină realitate. Cu toții vrem să fim mai buni, mai umani, măcar pentru o clipă să aplecăm urechea și sufletul la nevoile semenilor noștri, să-i ajutăm cu o picătură de speranță, așa cum ne îndeamnă Bunul Dumnezeu. Această donație, venind din partea dumneavoastră, are un profund ecou în sufletele noastre și ale celor aflați în mare necaz, viitorii noștri pacienți, cărora le va fi de trebuință”, a declarat Monica Bercea.

Îngrijirea paliativă urmărește prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psihosociale și spirituale. Necesitatea ei se regăsește în cazurile de boli cronice și cele cu speranță de viață limitată.