Credincioși de toate vârstele au sărbătorit duminică, 1 decembrie 2019, Ziua Națională a României, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Mulțime de copii, tineri, adulți și bătrâni, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare, au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șase preoți și patru diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești desprinse din Pilda talanților (Matei 25, 14-30). Totodată, la final, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre semnificația zilei de 1 Decembrie.

„Ziua Națională a României constituie un prilej binecuvântat de a ne ruga pentru toți cei care și-au dat viața pentru apărarea unor idealuri, așa cum am pomenit la Sfânta Liturghie și în rugăciunea specială de la slujba de Te Deum: «pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român». Acestea nu sunt cuvinte goale de sens, ci sunt valori eterne, daruri ale Duhului Sfânt, pe care Dumnezeu le revarsă în sufletele oamenilor care-L iubesc pe El și se străduiesc să trăiască în unitate de credință și de neam”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.

După încheierea slujbelor religioase, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și de la alte școli din Buzău, alături de clerici și credincioși, au intonat Imnul de stat al României, „Deșteaptă-te, române!”, apoi au interpretat o serie de cântări patriotice.