În Duminica a 10-a după Rusalii, 13 august 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Suraia I, județul Vrancea. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în locașul de cult cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate. Din soborul slujitorilor au făcut parte Pr. Eduard-Daniel Bran – protoiereu de Focșani I, Pr. Nicușor Ionașcu – parohul bisericii, precum și alți preoți și diaconi. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat celor prezenți semnificațiile pericopei evanghelice a duminicii, care ne-a relatat vindecarea unui copil lunatic de către Mântuitorul Iisus Hristos. Chiriarhul locului a spus că, spre deosebire de suferința fizică, suferința sufletească nu se poate vindeca prin leacuri medicale, ci numai prin credință, prin rugăciune, prin răbdare și prin picurarea, în sufletul nostru și în inima noastră, a balsamului mângâierii duhovnicești de către Însuși Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințiul Părinte Arhiepiscop Ciprian a sfințit clopotnița, troița și casa praznicală din curtea bisericii parohiale, ridicate prin strădania enoriașilor, cu sprijinul autorităților locale și al unor binefăcători.

Pentru rodnica sa activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Nicușor Ionașcu a primit rangul onorific de iconom.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Suraia a fost construită între anii 1879-1894. Cutremurele din 1940, 1986 și 1988 au afectat grav locașul de rugăciune, care a trecut prin reparații capitale atât la interior, cât și la exterior.