Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a binecuvântat miercuri, 29 mai 2024, lucrările realizate, în ultimii cinci ani, la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat. În continuare, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei dând răspunsurile la strană.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău și starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Ionuț Constantin și pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilieri eparhiali, pr. Georgian Chioreanu, inspector eparhial, pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Nicolae Cane, pr. Gianin-Cristian Oprea, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre sărbătoarea Înjumătățirii Cincizecimii, dar și despre biserica-lăcaș de cult și Biserica cea vie, în calitate de comunitate de credincioși, botezați în numele Preasfintei Treimi.
„Astăzi, se bucură împreună cu noi și îngerii lui Dumnezeu din ceruri, pentru că s-a deschis o nouă poartă către Împărăția cea veșnică, prin această biserică, pe care Sfinții Părinți o consideră a fi o tindă sau un pridvor al Raiului. Ea ne cuprinde pe toți cei botezați în numele Preasfintei Treimi și care constituim Trupul lui Hristos Cel răstignit și înviat. Nu întâmplător am ales această zi pentru sfințirea noului lăcaș de cult, la mijlocul săptămânii a patra după Sfintele Paști, respectiv la praznicul Înjumătățirii Cincizecimii, întrucât mi s-a părut cel mai potrivit prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra comunității de credincioși din municipiul Râmnicu Sărat și de a reflecta încă o dată la semnificația teologică și duhovnicească a celor două minuni petrecute în Ierusalim, în urmă cu aproape două milenii: Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și Pogorârea Sfântului Duh, care au dat naștere praznicelor împărătești atât de prețuite de către dreptcredincioșii noștri creștini. Domnul Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, este Cel ce a întemeiat Biserica, prin jertfa Sa de pe Crucea Golgotei și, ulterior, prin trimiterea Duhului Sfânt asupra Sfinților Săi Ucenici și Apostoli, când s-a constituit prima comunitate creștină. De aceea, atunci când rostim cuvântul «biserică», nu trebuie să rămânem cu mintea doar la înțelesul ei de lăcaș de cult, construit din zid de cărămidă sau din alte materiale, ci ne vom gândi la «Biserica cea vie», alcătuită din credincioșii creștini, care, prin afundarea lor în apa sfințită a Botezului cu Duh Sfânt și cu foc, au răstignit pe omul cel vechi al păcatului și s-au născut duhovnicește la o nouă viață, prin unirea lor cu Hristos, încă de la vârsta prunciei. Participând la Sfânta Liturghie din ziua Înjumătățirii praznicului Cincizecimii, în atmosfera bucuriei pascale ce caracterizează această perioadă, trăim anticipat și bucuria sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, care este sărbătoarea, prin excelență, a Bisericii creștine”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
La final, Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a oferit preotului paroh Nicolae Cane Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă, iar domnului Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat, i-a dăruit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, o icoană a Maicii Domnului, o Sfântă Scriptură și albumul aniversar „Un deceniu de continuă înnoire la Curbura Carpaților. Roadele binecuvântării lui Dumnezeu”. De asemenea, Arhipăstorul locului a primit din partea parohiei o icoană a Sfintei Cuvioase Ipomoni.
Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat are și demisol, care cuprinde un lăcaș de închinare cu hramul „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”, târnosit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian în data de 6 noiembrie 2022, un paraclis de iarnă, o capelă mortuară, Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian” și Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Ipomoni”, toate amenajate și dotate prin strădania actualului paroh.