Credincioșii din localitatea vrânceană Burca au trăit duminică, 7 octombrie 2018, bucuria încununării eforturilor depuse pentru renovarea și înfrumusețarea bisericii parohiale. Lăcașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După târnosirea bisericii prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, atât la exterior, cât și la interior, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical, care ne-a înfățișat minunea învierii fiului văduvei din Nain (cf. Luca 7, 11-16), ierarhul a spus, în cuvântul de învățătură, că Mântuitorul Iisus Hristos nu este nepăsător față de omul aflat în suferință.

„Hristos vine în întâmpinarea omului necăjit și întristat, care trece prin diferite suferințe și, mai ales, prin durerea pierderii cuiva drag. Mântuitorul ne îndeamnă să nu ne îndoim nici o clipă de acest lucru. Așa cum a cercetat-o pe acea femeie văduvă, care își pierduse unicul său fiu, tot astfel ne cercetează pe fiecare dintre noi, atunci când suntem într-o suferință”, a afirmat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere a activității sale pastoral-misionare și administrativ-gospodărești, preotul paroh Ion Badiu a primit rangul onorific de iconom stavrofor. Totodată, persoanele care au sprijinit restaurarea lăcașului de rugăciune au fost răsplătite cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu icoane.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat așezământul social al parohiei, care cuprinde o capelă mortuară și o sală de prăznuire.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Burca a fost construită în anul 1927, pe temelia unei biserici mai vechi. În ultimii 30 de ani, prin strădania actualului paroh, ajutat enoriași, s-au efectuat următoarele lucrări: consolidarea sfântului lăcaș, realizarea unei noi pardoseli din travertin, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei. De asemenea, lăcașul de închinare a fost împodobit cu pictură și dotat cu mobilier și cu obiectele necesare slujirii liturgice, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.