În perioada 27-29 septembrie 2018, a avut loc Concursul național de artă creștină Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, organizat de Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, Primăria orașului Panciu, Casa de cultură „Mihai Eminescu” din Panciu și Protoieria Panciu. Tema din acest an a evenimentului a fost: „Aportul Bisericii Ortodoxe Române în făurirea Marii Uniri de la 1918”.

Concursul a reunit 329 de elevi din 21 de județe, care au concurat la patru secțiuni: Creație digitală, Artă creștină, Cântec de toacă și Muzică religioasă. Lucrările înscrise la secțiunea Creație digitală au fost jurizate vineri, 28 septembrie, la liceul păncean, de o comisie de specialitate. În ziua de sâmbătă, 29 septembrie, la Mănăstirea Brazi, s-au desfășurat celelalte trei secțiuni ale competiției, urmate de un concert coral și de festivitatea de premiere.

Adunați în biserica închinată iubitului ocrotitor al Eparhiei noastre, în așteptarea deliberării juriului, toți participanții, împreună cu maicile și cu cei ce i-au însoțit, s-au bucurat de concertul extraordinar al Coralei ortodoxe mixte „Neagu Ionescu” de la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, invitată în recital de Primăria orașului Panciu. Sub bagheta dirijorului Arhid. Gianin-Cristian Oprea, membrii coralei profesioniste au interpretat o serie de imne religioase, dar și de cântări patriotice și folclorice, cu măiestria binecunoscută, încântând pe cei prezenți și transmițând artistic mesajul spiritual și valorile tradiționale care îi unesc pe români, înrâurindu-se – sperăm – ca modele în gândurile și eforturile micuților concurenți.

Invitați apoi de domnul Sorin Francu, directorul Teatrului municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, au rostit alocuțiuni primarul orașului Panciu, domnul Iulian Nica, și părintele profesor Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, sub patronajul căruia se desfășoară, an de an, acest eveniment.

Domnul primar a felicitat concurenții pentru prestația și eforturile lor, a evidențiat eforturile conjugate ale comunității locale în a face serviciile de gazdă cât mai bune pentru sutele de concurenți veniți din toate colțurile țării și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian pentru binecuvântare și deschiderea arătată, de fiecare dată, pentru proiectele cultural-educaționale ale urbei.

La rândul său, părintele consilier, adresându-se comunității monahale, organizatorilor și elevilor, profesorilor și părinților, a transmis binecuvântarea și felicitările Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și a apreciat consecvența acestei competiții, inițiată cu zece ani în urmă de o inimoasă profesoară de Religie, domnișoara Liliana Popa, precum și înalta calitate profesională a acestui tip de proiect, fiind înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale 2018 și aprobat de Ministerul Educației Naționale. De asemenea, Preacucernicia Sa a remarcat implicarea neobosită a domnului profesor Andrei Igor Manovici, directorul Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, pentru ca activitățile derulate să fie bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor.

Evidențiind calitatea de festival a acestui concurs, datorită obiectivelor vizate și diversității artistice abordate, cu caracter sacru, părintele profesor a încadrat evenimentul educațional-religios ca fiind una din formele înnoite de cinstire a sfinților de care se bucură și Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, realizate de Biserica tânără, prin jertfele ei specifice. Totodată, a manifestat gratitudinea și bucuria de a reveni, alături de Corala ortodoxă mixtă, la această vatră de spiritualitate și de înmulțire a talanților celor tineri și a reafirmat angajamentul ferm al Centrului eparhial pentru a susține demersul educațional-catehetic contemporan, în parteneriat cu Școala și Familia.