Cum era de așteptat, afirmațiile unui cunoscut „formator de opinie” privitoare la motivele pentru care se fac copiii nu au trecut neobservate. Când spui că „oamenii fac copii când au un grad ridicat de insatisfacție în legătură cu propria lor existență în această viață”, nu o faci din ignoranță. Absurdul argumentării trădează ridicolul încercării de a relativiza valori ce se impun de la sine. „Greu îți este să lovești în țepușă cu piciorul!” (Faptele Apostolilor 26, 14).

În urmă cu doi ani, cunoșteam o familie cu opt copii din satul Budești, comuna Cotești, județul Vrancea. În preajma sărbătorilor de iarnă, la rugămintea unor prieteni, vizitam familia ce locuia într-o școală dezafectată. M-a surprins contrastul dintre simplitatea materială și plinătatea bucuriei viețuirii laolaltă a membrilor acestei familii. Urmare a mediatizării în presa locală a situației lor, în perioada respectivă, au fost ajutați și de către alte persoane.

În primăvara anului 2016, prin purtarea de grijă a părintelui Vrânceanu Ionel, slujitor la Capela Militară „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Focșani, familia din Budești primea, din partea unor buni creștini, o suprafață de teren și proiectul unei case. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Protoieria Focșani II s-a alăturat acestui demers. Cu un sprijin financiar substanțial din partea Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului” – Stuttgart (Germania), oferit cu dragoste și generozitate de paroh – părintele Mihăiță Bratu – și de enoriașii acestei parohii, au început lucrările de ridicare a casei.

Cu realism trebuie să spunem că, la acest proiect, Protoieria Focșani II, cea care a coordonat și supravegheat lucrările, a urmat exemplul tânărului care, odinioară, a ferecat o cruce a unui patrician. Tânărul, știind a fereca în aur tot felul de podoabe, primește poruncă din partea unui patrician să-i facă o cruce ferecată cu aur și pietre scumpe, pentru ca aceasta să fie oferită unei biserici. Primind din partea patricianului o cantitate substanțială de aur, impresionat, tânărul cugeta, zicând: „Mare lucru este, cu adevărat, mântuirea patricianului, de vreme ce atâta aur a cheltuit la lucrul Domnului”. Apoi, a zis: „Deci, pentru ce n-aș adăuga și eu aur la crucea aceasta, ca să iau plată? Ca să-mi socotească și mie Hristos ca pe cei doi bani ai văduvei aceleia?” Și, gândind așa, și-a adăugat aurul său la lucrul pe care îl făcea. Finalul întâmplării îl descoperiți citind Proloagele, la ziua de 5 septembrie.

Proiectul, început sub aceste auspicii, a continuat pe parcursul anilor 2016 și 2017. În acest moment, deși nu suntem la capătul lucrărilor, avem nădejdea că sărbătoarea Crăciunului va fi trăită cu demnitate și bucurie de acești copii în noua lor casă.

O experiență folositoare pentru toți cei implicați în acest proiect. Am apreciat solidaritatea clericilor și mirenilor care s-au completat reciproc, asumându-și una sau alta dintre lucrări, pe măsura puterii și priceperii lor, și încrederea în Biserică a celor care au oferit prin intermediul preoților ajutorul lor.

În calitate de coordonator al activităților, îmi exprim mai întâi recunoștința față de Arhiepiscopul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, pentru încrederea acordată. Amintim, în semn de mulțumire, pe unii dintre cei care au oferit ajutorul: Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” – Stuttgart, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Unitatea Militară 01270 Focșani – Capela „Sf. Proοroc Ilie Tesviteanul”, S.C. Pandora Prod S.R.L. Focșani, S.C. Porta Brand B&M S.R.L. București.

Din postura celor care, din puținul lor, au completat darul celor de mai sus, amintim și pe: Pr. Vuță Ionuț-Cristian – consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar, Pr. Gârneață Lucian – Parohia Jiliște, Pr. Ionică Valentin – Parohia Slobozia Bradului, Pr. Roșcan Valeriu Iulian – Parohia Dragosloveni, Pr. Cazacu Aurel-Dan  – Parohia Bonțești, Pr. Dănilă Ion – Parohia Oreavu, Pr. Panaitescu Sorin – Parohia Cotești, Pr. Rotaru Petruș – Parohia Palanca, Pr. Enache Culiță – Parohia Jorăști, Pr. Bordea Ovidiu – Parohia Goleștii de Sus, Pr. Drăgan Fănel-Iulian – Parohia Doaga.

Cu mențiunea că lista rămâne deschisă, Îl rog pe Dumnezeu să-i pomenească, alături de cei consemnați mai sus, pe cei pe care nu i-am amintit din neștiință sau din uitare.

Zâmbetul copiilor a fost imboldul, energia, scopul și satisfacția muncii noastre. Conștienți sau nu, facem sau creștem copii din preaplinul dragostei noastre. Prezența lor ne face mai buni, mai sensibili, capabili de jertfă și, în general, de gesturi în care promotorii societății post-moderne nu se mai recunosc.

Pr. Oscar Frunză

protoiereu al Protoieriei Focșani II