Credincioșii Parohiei vrâncene Șerbești au participat duminică, 1 iunie 2025, la slujba de târnosire a bisericii din localitate, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Treime”, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și restaurat în ultimii ani, lăcașul de cult a fost uns cu Sfântul și Marele Mir și stropit cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a Altarului a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin.
După rânduiala de sfințire a bisericii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei dând răspunsurile la strană. În soborul slujitorilor s-au aflat: pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I; pr. paroh Ioan Răuță; pr. Ștefan Drîmbă, paroh al Parohiei Poiana; pr. Pavel Diaconu, paroh al Parohiei Livezile; pr. Alin-Laurențiu Răuță, paroh al Parohiei Spulber; arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial; arhid. Laurențiu Manea.
La sfârșitul sfintelor slujbe, Ierarhul Buzăului și Vrancei a rostit o omilie despre semnificația Duminicii a 7-a după Paști, dedicată cinstirii Sfinților Părinți participanți la Sinodul I Ecumenic, întrunit la Niceea, în anul 325 – eveniment de la care se împlinesc anul acesta 17 veacuri. Chiriarhul a evidențiat rolul celor 318 Sfinți Părinți în formularea primelor șapte articole ale Simbolului de credință sau Crezului și în afirmarea dumnezeirii lui Iisus Hristos, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu, într-un moment în care unitatea Bisericii era amenințată de erezia ariană. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a îndemnat pe credincioși să rămână fideli învățăturii ortodoxe, păstrând vie comuniunea cu Dumnezeu printr-o viață curată și o mărturisire conștientă și responsabilă a adevărului revelat.
În semn de apreciere a strădaniei depuse pentru înnoirea sfântului lăcaș, părintele paroh Ioan Răuță a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, pentru contribuția lor substanțială la realizarea lucrărilor, frații Teodor și Tiberiu Culiță, fiii preotului Teodor Culiță, care a păstorit această parohie între anii 1930-1957, au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și icoane.
Biserica din satul Șerbești, comuna Vidra, a fost ridicată din temelie în anul 1777. În perioada 2020-2024, lăcașul de rugăciune a trecut printr-un amplu proces de renovare, fiind efectuate următoarele lucrări: refacerea acoperișului, a tencuielilor exterioare și a instalației termice, înlocuirea tâmplăriei, placarea pardoselii cu marmură, zidirea unei noi Sfinte Mese din marmură, restaurarea picturii murale, dotarea lăcașului de închinare cu o nouă catapeteasmă și cu mobilier bisericesc din lemn de stejar, precum și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice. În vecinătatea bisericii a fost edificată o clopotniță nouă.