Credincioșii Parohiei buzoiene Varlaam au trăit, duminică, 18 septembrie 2016, un moment de mare sărbătoare, întrucât a fost sfințită noua biserică din localitate. Slujba de târnosire a locașului de cult, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Intrarea Domnului în Ierusalim, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. În continuare, cei trei ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, toți credincioșii prezenți au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar și să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, precum și o părticică din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

După citirea Evangheliei (cf. Marcu 8, 34-38 și 9, 1), Înaltpreasfințitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre luarea Crucii și urmarea lui Hristos.

Sfântul Evanghelist Marcu ne atrage atenția că, din cauza păcatelor noastre, am început să refuzăm crucea, care are mai multe înțelesuri. Poate că mai acceptăm crucea lui Hristos de frică, atunci când ne închinăm la primejdii, dar Domnul Iisus ne-a dat și o cruce a noastră. Fiecare creștin este un purtător de cruce, în sensul că el trebuie să accepte condiția în care l-a lăsat Dumnezeu, tânăr, vârstnic, bolnav, sănătos sau sărac. A ne purta crucea înseamnă să nu ne mai rușinăm că suntem români și ortodocși, ci, dimpotrivă, asemenea Sfântului Constantin cel Mare, Sfintei Elena și milioanelor de mucenici, să ne ducem crucea personală până la Dumnezeu“, a precizat Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezența la acest eveniment istoric din viața Parohiei Varlaam și le-a oferit câte o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Preotul paroh, Ilie Răduca, a fost hirotesit iconom, ca o recunoaștere a întregii sale activități pastorale și administrative. Totodată, domnul Florin Nițulescu a primit Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău și o icoană cu Maica Domnului, în semn de apreciere pentru sprijinul material și moral oferit la realizarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a sfântului locaș.

„Ziua de astăzi va rămâne înscrisă în conștiințele și inimile tuturor celor prezenți la slujba de târnosire a noului locaș de cult, ctitoria familiei Nițulescu din București, deoarece, în  această sfântă și aleasă zi, harul Preasfântului Duh s-a revărsat din nou atât asupra bisericii de curând sfințite, cât și asupra frățiilor voastre, care constituiți Trupul tainic sau Biserica vie a Mântuitorului Iisus Hristos, adică asupra dreptcredincioșilor creștini din localitatea Varlaam, un sat de munte, cu oameni harnici, evlavioși, ascultători și împlinitori ai Evangheliei lui Hristos.

Am avut bucuria să slujesc, astăzi, cu doi ierarhi distinși ai Bisericii Ortodoxe Române, fii duhovnicești ai Eparhiei Buzăului și Vrancei, cărora le mulțumesc din suflet, pentru acceptarea invitației de a participa la acest important eveniment din viața Parohiei Varlaam.

Nu în ultimul rând, adresez un cuvânt special de binecuvântare și mulțumire, domnului Florin Nițulescu și familiei sale, pentru că a acceptat chemarea Mântuitorului Hristos de a deveni instrument al voinței divine, în ceea ce privește zidirea unui nou locaș de cult, pentru dreptcredincioșii acestor meleaguri buzoiene. Pe vremuri, doar voievozii și boierii români construiau biserici, școli și alte așezăminte sociale sau culturale, spre folosul comunităților umane. În vremurile din urmă, cei care construiesc biserici sunt, în cele mai multe cazuri, înșiși credincioșii, poate, săraci din punct de vedere material, dar bogați sufletește, binevoitori și jertfelnici. Iată că, din rândul frățiilor voastre, Dumnezeu face să răsară, din când în când, câte un apostol mirean, care devine ctitor de locașuri sfinte, prin aceasta făcând dovada că a înțeles nu doar să asculte cuvintele lui Hristos, ci să le și traducă în fapte concrete ale iubirii creștine“, a spus Chiriarhul de la Buzău.

Noul locaș de rugăciune al Parohiei Varlaam a fost ridicat din temelie în perioada noiembrie 2015-septembrie 2016, pe locul unei biserici mai vechi din lemn, construită de boierul Maican Dumitru, la anul 1897, dar care, în urma intemperiilor, ajunsese la un stadiu avansat de degradare.