Biserica Parohiei Lunca-Rătești din județul Buzău a fost sfințită duminică, 30 iunie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. După slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența unui mare număr de credincioși din localitatea Berca și din împrejurimi. La final, Chiriarhul locului a binecuvântat casa praznicală din vecinătatea bisericii.

„Bucurați-vă că Dumnezeu v-a învrednicit să fiți împreună astăzi, în lăcașul nou sfințit din parohia dumneavoastră, și că sunteți înconjurați în chip nevăzut, dar real, de toți sfinții care au răsărit din neamul omenesc și pe care i-am dobândit ca mijlocitori înaintea Tronului ceresc. La sfinții de alte neamuri, pe care îi găsim în calendar, s-au adăugat și cei de un neam cu noi. Nu contează, însă, neamul în care te-ai născut, nici vremea în care ai trăit, ci lumina faptelor bune pe care ai adunat-o în suflet și pe care I-o oferi ca ofrandă curată lui Dumnezeu, pentru a te împărtăși apoi permanent de lumină. Să vă ajute Dumnezeu ca lumina faptelor bune să vă lumineze totdeauna calea și, prin intermediul acestei lumini, să vă împărtășiți de adevărata Lumină – Hristos Domnul, singurul Care a spus despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii» (Ioan 8, 12)”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian, în cuvântul de învățătură.

În semn de apreciere a eforturilor depuse pentru ridicarea sfântului lăcaș, preotul paroh Mihail Cucu a primit rangul onorific de iconom. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Lucrările de zidire a bisericii Parohiei Lunca-Rătești au început în anul 2012, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel, și au fost finalizate în 2019. Prin strădania părintelui Mihail Cucu, ajutat de enoriași, de Secretariatul de Stat pentru Culte și de autoritățile locale, lăcașul de închinare a fost dotat cu pardoseală din granit, cu încălzire centrală, cu Sfânta Masă din marmură, cu o frumoasă catapeteasmă și cu strane sculptate în lemn de stejar, precum și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.