Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău și-a cinstit sâmbătă, 29 iunie 2019, ocrotitorii. În ziua hramului lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa l-a instalat pe noul stareț al Mănăstirii Ciolanu, în persoana părintelui protosinghel Gamaliel Sima.
În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel și despre lucrarea lor de propovăduire a Evangheliei lui Hristos în lume.
„Cei doi corifei ai Apostolilor și-au îndeplinit mandatul primit de la Hristos cu convingere, cu fermitate, cu responsabilitate și cu jertfelnicie. N-au precupețit nimic, nu s-au înspăimântat de pericole, și le-au asumat și au rămas credincioși până la moarte Mântuitorului Iisus Hristos. […] Așadar, astăzi, cinstim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel atât pentru motivul că au fost martirizați în aceeași zi și în același an, cât și pentru faptul că s-au distins ca cei mai activi, cei mai râvnitori dintre toți Apostolii, fără să nedreptățim pe vreunul dintre ei. De altfel, Biserica a rânduit ca ziua de 30 iunie să fie închinată Soborului Sfinților 12 Apostoli”, a subliniat Ierarhul locului.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Gamaliel Sima, după care l-a instalat în slujirea de stareț al Mănăstirii Ciolanu, înmânându-i bastonul, ca semn al puterii de a conduce, și așezându-l în strana rezervată starețului.
Chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a mulțumit fostului stareț, părintele protosinghel Ioanichie Hulubei, pentru activitatea desfășurată și l-a prezentat obștii monahale și credincioșilor pe noul stareț, îndemnându-l să îndeplinească această ascultare cu înțelepciune.
Biserica mare a Mănăstirii Ciolanu, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost ctitorită de episcopul Chesarie al Buzăului, în anul 1828. Lăcașul de închinare a fost serios afectat de incendiul din 1855, necesitând lucrări ample de refacere, începute în timpul episcopului Filotei al Buzăului (1850-1859/1860) și încheiate în anul 1862. Pictura, realizată de Nicolae Teodorescu Pitarul, a fost integral înnoită tot de către acesta, în 1862. Ea a mai fost restaurată în 1934, de către pictorul buzoian Nicolae Șolescu, dar și în anii 1983-1984, după marele cutremur din 1977. Icoanele mari din catapeteasma bisericii (a Mântuitorului, a Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul) sunt opera pictorului Gheorghe Tattarescu, nepotul lui Nicolae Teodorescu, datând din anul 1884.