„Creștinismul nu este o religie ca toate celelalte, ci reprezintă adevăratul mod de viețuire a omului pe pământ, în conformitate cu voia lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în predica adresată duminică, 31 ianuarie 2021, credincioșilor Parohiei Goidești din județul Buzău.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, în biserica parohială, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Reflectând asupra pasajului evanghelic al Duminicii a 32-a după Rusalii (Luca 19, 1-10), Arhiepiscopul Ciprian a explicat că, oricât de păcătoși am fi, Mântuitorul Hristos așteaptă să ne îndreptăm viața, după exemplul vameșului Zaheu care, dintr-un om rău, lacom și disprețuitor față de semenii săi, s-a transformat într-un om bun, milostiv și sensibil.

„Mesajul Evangheliei din această duminică este foarte clar: să avem îndrăznirea de a cere ajutorul lui Dumnezeu, atunci când suntem în necazuri și încercări, chiar și în starea cumplită pe care ne-o dă conștiința păcatului. Se impune, însă, ca, mai întâi, să ne deschidem noi inima, pentru ca Hristos să pătrundă în sufletul nostru. Sfinții Părinți spun că atunci când credinciosul face un pas spre Dumnezeu – așa cum a procedat Zaheu – îndată, Părintele ceresc face o sută de pași spre el. Din acest act de împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu rezultă mântuirea, salvarea sau izbăvirea noastră din robia păcatului și a morții. De aceea, vă îndemn să puneți la inimă cuvintele dătătoare de viață ale Domnului nostru Iisus Hristos, să reflectați la ele și să gândiți cât mai autentic creștinește, luând aminte la adevărul că Sfânta Evanghelie nu este o ideologie sau vreo filosofie omenească, ci este cuvântul de viață dătător al Domnului Hristos, Logosul divin întrupat în istorie. Tocmai din acest motiv, Mântuitorul a spus că «Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut» (Luca 19, 10), ceea ce dovedește că creștinismul nu este o religie ca toate celelalte, ci reprezintă adevăratul mod de viețuire a omului pe pământ, în conformitate cu voia lui Dumnezeu, exprimată clar în Sfânta Scriptură. Cine își deschide inima, răspunzând afirmativ chemării lui Dumnezeu, acela, cu certitudine, are șansa de a intra în Împărăția cerurilor”, a reliefat Chiriarhul.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a sfințit noua casă praznicală a Parohiei Goidești, construită prin strădania preotului paroh Gheorghiță Duță și a enoriașilor, cu sprijinul financiar al autorităților locale.

Actualul paroh i-a dăruit Ierarhului locului o icoană a Sfântului Nectarie de la Eghina, iar părintele Enache Necula, fost paroh în perioada 1971-1986 și ctitor al bisericii, i-a oferit un album cu fotografii de la târnosirea lăcașului de cult din urmă cu 35 de ani, la care a participat și Înaltpreasfinția Sa, ca elev seminarist, dirijând corul care a dat răspunsurile la slujbă.

De asemenea, toți cei care au contribuit la buna desfășurare a vieții bisericești în comunitate au primit din partea Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei icoane și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.