În primele patru zile ale Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit pe fragmente Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul.

Înaltpreasfinția Sa a fost prezent luni, 27 februarie 2023, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, iar marți, 28 februarie 2023, la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” din municipiul Buzău, unde a citit primele două părți ale Canonului cel Mare.

A treia parte a acestui Canon de pocăință a fost citită de Ierarhul locului miercuri, 1 martie 2023, la Catedrala Unirii din municipiul Focșani, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, după care joi, 2 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a slujit la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, unde a citit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La finalul fiecărei slujbe, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre frumusețea și profunzimea Canonului cel Mare.

„Sfântul Andrei Criteanul – un fin cercetător al Scripturii Vechiului și Noului Testament – a adus în fața ochilor minții noastre cele mai importante exemple de oameni drepți, dar și de oameni păcătoși. Cu toate că avea o viață duhovnicească deosebită, el se încadra în categoria celor neascultători, a celor care nu au împlinit Legea, a celor care au supărat pe Dumnezeu și pe semenii lor. În mod firesc ne întrebăm: dacă unul ca Sfântul Andrei Criteanul, care înaintase în viața spirituală până la sfințenie, avea conștiința păcătoșeniei, că încă nu se pocăise destul, oare ce putem spune despre noi înșine? Dar tot Sfântul Andrei este acela care se încurajează pe sine și ne încurajează și pe noi că în niciun caz nu trebuie să deznădăjduim, atunci când ne identificăm cu exemplele negative ale oamenilor păcătoși, întrucât cei mai mulți dintre ei au reușit, prin pocăință, să-și îndrepte viața, dobândind cununa sfințeniei. Toate aceste exemple au menirea de a ne încuraja să pornim în acest pelerinaj duhovnicesc spre Înviere cu credință și cu nădejde în iubirea iertătoare a Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Pe parcursul celor patru zile, cântarea la strană a fost susținută de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.