Prima duminică din Postul Sfintelor Paști, numită a Ortodoxiei, a adunat sute de credincioși la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci preoți și patru diaconi.

În predica rostită, Ierarhul locului a vorbit despre cinstirea icoanelor în Ortodoxie.

„Duminica Ortodoxiei este sărbătoarea creștinilor ortodocși din lumea întreagă, o zi de bucurie duhovnicească, în care ne exprimăm dragostea și recunoștința față de Dumnezeu pentru faptul că i-a inspirat pe Părinții de odinioară ai Bisericii, dar ne înțelepțește și pe noi, cler și popor, pentru a înțelege în ce constă cu adevărat taina creștinătății și a ne mărturisi credința mântuitoare cu demnitate și fermitate. Cea mai mare minune de pe pământ sau singurul lucru nou sub soare, după cunoscuta expresie a Sfântului Ioan Damaschin, a fost întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie, respectiv nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, realitate divino-umană ce constituie temeiul prin excelență al reprezentării antropomorfe a lui Dumnezeu Însuși și a tuturor sfinților, în frunte cu Maica Domnului, în sfintele icoane, cinstite în mod deosebit în prima duminică din Sfântul și Marele Post al Paștilor. Știm că omul a fost creat de Dumnezeu după chipul Său, iar chipul sau icoana lui Dumnezeu era Însuși Fiul Său, ceea ce înseamnă că Adam cel dintâi a fost creat după chipul lui Hristos, Noul Adam, adică a Fiului lui Dumnezeu Care avea să se întrupeze la «plinirea vremii» (Galateni 4, 4). Deși pare greu de înțeles, prototipul celui dintâi om, zidit de Dumnezeu din pământ și înzestrat cu suflet rațional, a fost Fiul neîntrupat, dar Care urma să-și descopere, la momentul potrivit, chipul omenesc. Tocmai de aceea, în icoana ortodoxă a Învierii Domnului, chipul lui Adam, pe care Mântuitorul îl trage de mână, eliberându-l din întunericul și legăturile iadului, trebuie să aibă aceleași trăsături ca ale chipului lui Hristos, desigur adaptate la vârsta celui dintâi”, a explicat Arhiepiscopul Ciprian.

La momentul chinonicului, s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din Anul Domnului 2023, prin intermediul căreia toți cei prezenți au fost îndemnați să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, destinat derulării de proiecte și programe de asistență socială și filantropică, precum și sprijinirii parohiilor sărace din țară și străinătate.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău.