Casa arhierească „Episcopul Chesarie“, aflată în incinta Paraclisului arhiepiscopal „Sfântul Gheorghe“ din Buzău, a fost inaugurată luni, 9 decembrie 2013. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Au mai participat consilieri eparhiali şi protopopi.

Potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 28 septembrie 2012, fiecare Centru Eparhial are obligaţia înfiinţării, în apropierea reşedinţelor eparhiale sau în oraşul de reşedinţă, a Casei arhiereşti, destinată ierarhilor pensionaţi sau retraşi din scaun.

După încheierea slujbei religioase, Chiriarhul de la Buzău a precizat următoarele: „Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să mai trăim încă un moment de bucurie duhovnicească, de a vedea încununată munca desfăşurată, în această vară, în legătură cu amenajarea casei arhiereşti «Episcopul Chesarie», de pe lângă Parohia – devenită acum Paraclis arhiepiscopal – «Sfântul Gheorghe». Aşa cum s-a discutat şi la o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial, Sfântul Sinod a dat o hotărâre potrivit căreia fiecare Centru Eparhial trebuie să se îngrijească de amenajarea unei case arhiereşti, în eventualitatea retragerii ierarhului, atunci când, din motive binecuvântate, nu mai poate să-şi îndeplinească îndatoririle sale de arhipăstor. Nu are importanţă dacă arhiereul în funcţie are o vârstă înaintată sau este mai tânăr. Este deja o îndatorire trasată de Sfântul Sinod ca pe lângă fiecare Centru Eparhial să existe o casă arhierească, având această destinaţie“.

Lucrările de renovare şi amenajare a casei arhiereşti din Buzău au avut loc în perioada iulie-noiembrie, anul aceasta.