Marți, 24 octombrie 2023, în Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Buzău, a avut loc o cateheză aplicată pentru elevii de la unele clase primare ale Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din oraș. Activitatea s-a desfășurat în cadrul „Săptămânii altfel”, la inițiativa dlui Paul-Ciprian Gavrilă, profesor de religie la instituția de învățământ buzoiană, cu sprijinul pr. paroh Nicolae Mușat și al pr. coslujitor Valeriu-Cristian Popoviciu.

În biserica parohială au poposit aproximativ 100 de elevi din clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, însoțiți de doamnele învățătoare și de profesorul de religie. Scopul catehezei a fost acela de a consolida lecțiile predate la clasă despre biserică, privită ca lăcaș de cult (împărțirea ei, pictura interioară), și despre sfinți.

Pr. Valeriu Popoviciu le-a prezentat copiilor forma bisericii, împărțirea ei în cele trei părți componente – pronaos, naos și Sfântul Altar, sfinții pictați, respectiv modul în care sunt grupați și localizați pe pereții lăcașului de rugăciune. De asemenea, părintele a răspuns curiozităților venite din partea elevilor cu privire la mitra deosebită, din papură, pe care au observat-o în icoana Sfântului Ierarh Spiridon, precum și la scenele iconografice ale creării omului și învierii lui Lazăr.

La final, copiii au primit iconițe, dar și o gustare, din partea parohiei, prin implicarea unor membre ale Comitetului parohial.

Pr. Valeriu-Cristian Popoviciu

Parohia „Sf. Ierarh Spiridon” – Buzău

Protoieria Buzău I