În seara zilei de sâmbătă, 20 ianuarie 2018, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut un concert în Amfiteatrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău. Pe scenă au mai urcat patru coruri de copii, membre ale Programului Național Cantus Mundi: Corul „Armonii”, dirijat de Ioana Alexandra Deliu, Corurile „Happy Kids Sr” și „Happy Kids Jr”, conduse de Oana Dobre, și Corul „Heruvimii”, dirijat de Mirela Crăciunescu și Miruna Stoica. Spectacolul a fost organizat cu prilejul „Serbărilor Centenarului” ce marchează 100 de ani de activitate pedagogică a prestigioasei unități de învățământ buzoiene.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Constantin Toma – primarul municipiului Buzău, Florina Stoian – inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, Camelia Voicu – directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău, Arhid. Prof. Gianin-Cristian Oprea – inspector în cadrul Sectorului Cultură și Patrimoniu Religios al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, actuali și foști profesori și elevi ai Colegiului.

În cuvântul rotit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe organizatori și pe membrii corurilor participante, evidențiind impresionanta activitate concertistică, la nivel național și internațional, a Corului „Madrigal”. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a precizat că toți trebuie să fim uniți, mai ales din punctul de vedere al credinței și al culturii noastre naționale.

„Vă dorim ca Dumnezeu să vă binecuvinteze cu rezultate foarte bune în plan didactic și nu numai. Să nu uitați niciodată că frățiile voastre, profesorii, sunteți, alături de preoții Bisericii, factorii educaționali, prin excelență. Copiii de astăzi, adulții de mâine, au datoria de a vă pomeni cu recunoștință, așa cum îi pomenim și noi pe cei ce ne-au format la vremea noastră”, a subliniat ierarhul locului.

Corul Național de Cameră „Madrigal”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din țară, a fost înființat în anul 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin. Este un etalon al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

La inițiativa dirijorului Ion Marin și sub conducerea artistică a dirijoarei Anna Ungureanu, Corul „Madrigal” promovează unul dintre cele mai vizionare programe românești de incluziune socială destinate copiilor, având la bază muzica, prin cântul coral: Proiectul Național Cantus Mundi.