Vineri, 22 decembrie 2023, în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, respectiv sâmbătă, 23 decembrie 2023, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, au avut loc concertele tradiționale de colinde, cântece de stea și de Crăciun Veniți să ne bucurăm de Domnul!. În cadrul evenimentelor au cântat coralele celor două lăcașuri de cult – Corala Ortodoxă Mixtă a Catedralei Unirii din Focșani și Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău –, Corul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Corul de copii „Pastia” al Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani, precum și Corul de copii și tineret „Symbol-Jean Lupu” al Patriarhiei Române, invitat în orașul Unirii.

La ambele concerte a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri eparhiali, protoierei, reprezentanți ai autorităților locale, clerici și credincioși care apreciază tradițiile legate de praznicul Nașterii Domnului, transpuse în note și armonii de imnografii și compozitorii creștini, iar apoi însuflețite cât mai fidel de psalții și coriștii zilelor noastre.

Colindele au debutat în Catedrala din Focșani, în interpretarea copiilor de la Ateneul Popular, urmați de Corala Ortodoxă Mixtă a lăcașului de închinare, cele două formații fiind dirijate de diac. prof. Ionuț Drilia. Au urmat tinerii oaspeți ai Eparhiei noastre, membrii Corului „Symbol-Jean Lupu” al Patriarhiei Române, sub bagheta dnei conf. univ. dr. Luminița Guțanu-Stoian, aflați pentru prima dată în fața publicului focșănean. La sfârșitul evenimentului, doi soți și viitori părinți aflați în public, dl Gabriel Zamfir și dna Andreea Petre din București, au primit o icoană cu Maica Domnului și o ediție a Sfintei Scripturi, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în semn de apreciere pentru implicarea, timp de doi ani consecutiv, în Proiectul eparhial Scrisoare pentru Moș Crăciun, desfășurat anul acesta în perioada 11 noiembrie – 23 decembrie.

Buzoienii au avut parte de un concert cu dublu specific: atât pe melosuri bizantine și de inspirație populară, cât și în armonizări corale din repertoriile național și internațional. Corul psalților din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, aflat sub ocrotirea Sfântului Cuvios Ioan Damaschin – Părinte al Bisericii și imnograf comemorat în acest an –, a fost dirijat de arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, iar Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu”, formația cu o tradiție de 10 ani în susținerea concertelor de colinde în Eparhie, a întregit seara de așteptare a praznicului Nașterii Domnului, interpretând, sub coordonarea pr. prof. Gianin-Cristian Oprea, cele mai apreciate colinde, cântece religioase și tradiționale de Crăciun.

În cuvintele adresate celor prezenți, la finalul concertelor, Ierarhul Buzăului și Vrancei i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit să aducă și în acest an vestea Nașterii Domnului prin cele mai rafinate interpretări ale cântecelor religioase și colindelor tradiționale, în special românești. De asemenea, toți participanții au fost îndemnați să aprecieze valoarea producțiilor muzicale din aceste genuri, care sunt în consonanță cu învățătura de credință și Tradiția Bisericii.

Insp. Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media