Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Mănăstirea buzoiană Ciolanu a găzduit sâmbătă, 5 octombrie 2024, etapa finală a concursului de toacă Chemarea la rugăciune, organizat de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV), în colaborare cu Sectorul Cultural și comunicații media și cu cele șapte protoierii buzoiene și vrâncene.
A treia ediție a concursului a reunit un număr de 36 de concurenți, provenind din diferite parohii, calificați în urma etapelor preliminare, care au fost împărțiți pe grupe de vârstă (9-13 ani și 14-20 ani). Prestațiile lor au fost evaluate de un juriu format din: ierom. Porfirie Însurățelu, secretarul Mănăstirii Ciolanu, diac. Cristian Manolache și diac. George Iorga, membri ai Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei. Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară, întrucât toți concurenții au avut prestații de calitate, aducând slavă lui Dumnezeu și impresionând audiența.
La categoria de vârstă 9-13 ani a concursului au fost desemnați următorii câștigători: premiul I – Rareș Buharu (Parohia „Ovidenia”-Armeni din municipiul Focșani, Protoieria Focșani I); premiul al II-lea – Ioan Pupăză (Parohia Gugești III, Protoieria Focșani II); premiul al III-lea – Petru Enache (Parohia Rubla, Protoieria Râmnicu Sărat); mențiune – Alexandru Murgu (Parohia Nicolești, Protoieria Râmnicu Sărat); premiul special – Mario Bătrâneanu (Parohia Chiojdu I, Protoieria Pătârlagele).
La categoria de vârstă 14-20 de ani, câștigători au fost: premiul I – Andrei Jipa (Parohia Ruginești II, Protoieria Panciu); premiul al II-lea – Alessandro-Daniele Damian (Parohia Gugești III, Protoieria Focșani II); premiul al III-lea – Claudiu Spătaru (Parohia Jitia de Jos, Protoieria Focșani II); mențiune – Bianca-Ionela Radu (Parohia Pruneni, Protoieria Râmnicu Sărat); premiul special – Mihail Epurescu (Parohia Livada, Protoieria Râmnicu Sărat).
Laureații au fost recompensați cu premii constând în diplome, bani, cărți de rugăciuni și alte volume religioase, dar și ceilalți concurenți au primit diplome de participare, cărți de rugăciuni și dulciuri.
Ierom. Porfirie Însurățelu a rostit un cuvânt despre importanța pe care o are toaca în rugăciunea comunitară a Bisericii și a încurajat participarea activă a tinerilor la cultul divin public. La final, doamna președinte a SNFOR-ABV a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ciprian pentru binecuvântare și grija arătată față de buna desfășurare a concursului, precum și monahilor care au găzduit evenimentul și membrilor juriului pentru implicare și profesionalism. De asemenea, toți concurenții au fost felicitați pentru dăruirea și dragostea lor față de Dumnezeu și Biserică, prin rugăciunea pe care fiecare dintre ei a înălțat-o Domnului în ritmuri de toacă.
Prof. Neluța-Mirela Furtună
Președintele SNFOR-ABV