Seria conferințelor pastoral-misionare din Eparhia Buzăului și Vrancei s-a încheiat vineri, 17 iunie 2022, cu întrunirea preoților din Protoieriile Pătârlagele și Râmnicu Sărat, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. La eveniment au fost prezenți și elevii buzoieni laureați ai Olimpiadei de Religie și ai Concursului „Cultură și spiritualitate românească”, împreună cu profesorii lor coordonatori, pentru a primi premii din partea Centrului Eparhial.

În cursul dimineții, un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a deschis lucrările conferinței, dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, rostind un cuvânt despre însemnătatea temei propuse spre dezbatere. Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au aflat pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, și pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea a două referate: „Rugăciunea personală, familială și comunitară” (pr. Alexandru Guță – Parohia Pârscovul de Sus, Protoieria Pătârlagele); „Denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudoreligioase” (pr. Ioan-Adrian Buturugă – Parohia Nicolești, Protoieria Râmnicu Sărat).

După încheierea conferinței, la inițiativa Sectorului Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a avut loc premierea laureaților Olimpiadei școlare de Religie – fazele județeană și națională, precum și ai Concursului Național interdisciplinar „Cultură și spiritualitate”. De asemenea, au fost premiați și elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, respectiv la Olimpiada Națională de Limbi Clasice.

Cu această ocazie, Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe cei 36 de olimpici buzoieni și pe profesorii îndrumători, cărora le-a oferit diplome de apreciere, sume de bani, icoane și volume religioase.