Credincioșii din localitatea vrânceană Bogza au participat duminică, 16 decembrie 2018, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile liturgice.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre necesitatea intensificării pregătirii duhovnicești în zilele rămase din Postul Nașterii Domnului, „punând accentul pe rugăciune, pe participarea la sfintele slujbe și, mai ales, pe săvârșirea faptelor bune, pe dorința și străduința de a oferi celor din jurul nostru o rază de bucurie prin binele pe care îl putem face. Orice om poate să facă binele dacă vrea. În fața lui Dumnezeu nu contează valoarea financiară a faptei, ci bunătatea sufletului, care exprimă generozitate”, a evidențiat Arhiepiscopul Ciprian.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: părintele Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, părintele Corneliu Bordea – Parohia Căiata, părintele Cornel Ivan – Parohia Câmpuri II, părintele Daniel Zaharia – paroh al Parohiei Bogza, și părintele Cristian Stoica – fostul paroh, care a păstorit această comunitate timp de 46 de ani.

În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Daniel Zaharia a primit rangul onorific de iconom.

Biserica Parohiei Bogza a fost construită din temelie în anul 1854, pe locul celei înălțate în 1774 și mistuite de foc împreună cu o parte din sat. Grav afectat de cutremurul din 4 martie 1977, sfântul lăcaș a fost consolidat și împodobit cu pictură din nou, în tehnica frescă. La inițiativa actualului paroh, în ultimii ani, acoperișul bisericii a fost refăcut, s-a schimbat mobilierul, iar catapeteasma a fost restaurată.