Credincioșii din localitatea Ciuta, filie a Parohiei buzoiene Bădila, au primit duminică, 9 decembrie 2018, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din sat, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, veche de 256 de ani.
Ierarhul a adresat celor prezenți la slujbă un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre legătura dintre păcat și boală.
„De multe ori, suferințele fizice pe care ajung să le suporte unii oameni sunt consecințe ale bolilor sufletești. Care este boala sufletului? Păcatul de orice fel, care distruge comuniunea cu Dumnezeu. […] Dar există un antidot pentru starea de păcătoșenie, indiferent cât de gravă ar fi aceasta. Îndeosebi în perioadele de post, creștinii sunt îndemnați să meargă la duhovnic pentru a-și mărturisi păcatele, iar «leacul nemuririi», spune Sfântul Ignatie Teoforul, este Sfânta Împărtășanie”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
„După ce omul și-a purificat sufletul și inima de cugete viclene, făcând curățenie în casa sufletului său, atunci, în mod firesc, dorește să invite în casa lui pe Dumnezeu Însuși. Cum face aceasta? Apropiindu-se de Sfântul Potir «cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste». În momentul în care primește Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, se unește cu Dumnezeu; așadar, se reface legătura slăbită prin păcat”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, Pr. Constantin Porceanu – paroh al Parohiei Bădila, precum și alți preoți din împrejurimi.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Biserica din satul Ciuta, monument istoric, a fost construită în anul 1762, de către doi boieri – frații Silvestru Ieromonah și Tănase Vătaf de Plai. Pictura lăcașului de cult a fost realizată în tehnica frescă, stilul bizantin, de către pictorul Mereuță Zugravul, al cărui nume se află scris în Sfântul Altar, la proscomidiar.