În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, a demarat un proiect pentru tineret, intitulat Ortodoxie şi leadership. Mai multe personalități din diferite domenii de activitate au primit invitația de a vorbi în fața tânărului public buzoian și vrâncean, despre rolul educaţiei religioase, în formarea unui lider al societăţii de astăzi.

Tinerii buzoieni s-au întâlnit, vineri seară, 8 aprilie 2016, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, cu artistul şi omul de cultură Dan Puric, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti. Sute de  elevi din clasele terminale, studenţi şi tineri profesionişti, care participă activ la orele de Religie, respectiv, la activităţile educaţional-catehetice ale Bisericii locale, precum şi admiratori ai cunoscutului actor, au umplut până la refuz sala care a găzduit conferinţa intitulată sugestiv Suflet românesc. Prezentarea marelui artist şi introducerea în atmosfera deschisă, prietenească, pe care acesta a dorit s-o impună încă de la început, au fost făcute de Pr. Prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul.

Pornind de la ideea de identitate personală şi naţională, artistul Dan Puric a subliniat, prin exemple concrete, din lumea artistică sau din viaţa de zi cu zi, care sunt principalele elemente ce definesc omul, ca persoană creată de Dumnezeu, „după chipul Său“,  dar și poporul din care face parte.

„Identitatea are două dimensiuni: cea de buletin, cu CNP-ul, care este administrativă, și cealaltă, care este o taină și stă în mâna lui Dumnezeu. Nae Ionescu, în «Istoria logicii» (1929), a spus că Occidentul vrea să cucerească universul, iar Răsăritul nu, pentru că îl pătimește. Sunt în viață lucruri cunoscute și lucruri necunoscute, însă, cu timpul, datorită progresului științific, cele necunoscute devin cunoscute. Totuși, există și lucruri incognoscibile, pe care nu le cunoști niciodată. Aceea este gândirea, taina. Gabriel Marcel, filosof creștin-ortodox francez, a afirmat că Occidentul are probleme, pe când Răsăritul are taine. Problema se poate rezolva, dar taina nu. Răspunsul pe care îl dă Paul Evdochimov sună astfel: nu tu trăiești taina, ci taina te trăiește pe tine“, a precizat Dan Puric.


Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a apreciat, în finalul conferinței, că „rostul unor astfel de întâlniri, în comuniune de credință în Hristos, este tocmai acesta, de a ne da seama ce se întâmplă cu noi, cu poporul român, în vremurile grele pe care le parcurgem, și, mai ales, de a conștientiza ce trebuie să facem, pentru a ne corecta. Pe parcursul acestui eveniment, domnul Dan Puric v-a împărtășit, în stilul său caracteristic, o seamă de adevăruri amare, presărate pe alocuri cu umor, pentru ca dumneavoastră, tinerii de toate vârstele, să le conștientizați și să vă asumați anumite responsabilități. Este o realitate tristă și îngrijorătoare faptul că ființa poporului român este atacată din toate părțile, în ceea ce are ea mai sfânt: credința ortodoxă strămoșească și iubirea de patrie, de limbă și de neam. De aceea, se impune să ne revenim cât mai repede întru sine și să gândim autentic, românește și creștinește; trebuie ca fiecare în parte și toți laolaltă să ne îndeplinim datoriile morale față de Dumnezeu, față de Biserică și  față de neam și să facem tot ce ne stă în putință pentru a nu ne pierde identitatea națională și creștinească. Atacurile ce vin din afară sauvdin interiorul țării, concertate sau întâmplătoare, urmăresc să-i determine pe tineri a-și uita rădăcinile, istoria, limba și credința, adică elementele definitorii ale identității naționale, ceea ce pune sub semnul întrebării însăși dăinuirea noastră ca popor român și creștin. Ori, moșii și strămoșii noștri ne-au învățat să trăim cu demnitate, în pace și înțelegere, respectându-ne și iubindu-ne unii pe alții, în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

Cunoscut în țară şi peste hotare pentru spectacolele sale celebre, actorul Dan Puric se remarcă atât prin elocinţa sa, cât şi prin curajul de a mărturisi credinţa ortodoxă, în vremuri ostile acesteia, fiind invitat la multe emisiuni sau conferinţe, pentru a le vorbi oamenilor despre valorile autentice românești.