Vineri, 23 martie 2018, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Sărbătoarea a fost instituită în amintirea eliberării Constantinopolului de sub asediul perșilor și avarilor, în 7 august 626, prin intervenția miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria. În semn de mulțumire, poporul a cântat toată noaptea, în picioare, Imnul Acatist, în biserica Maicii Domnului din Vlaherne.

„Prin cântarea Imnului Acatist al Bunei Vestiri, am primit curajul de a continua călătoria duhovnicească a postului, spre întâlnirea cu Hristos, fiind convinși că nu suntem singuri, pentru că o avem pe Maica Domnului alături de noi. Toți credincioșii care au participat, în această seară, la Denia Acatistului, au venit să o laude pe Maica Domnului și să-i mulțumească nu numai pentru biruința pe care a arătat-o atunci creștinilor din Constantinopol, ci și pentru biruința pe care ne-o arată ori de câte ori cetatea sufletului nostru este asediată de vrăjmașul diavol”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit cu acest prilej.

Acatistul Bunei Vestiri este un imn de laudă închinat Fecioarei Maria, fiind alcătuit din 13 condace și 12 icoase.